Prijatelji životinja: Ministarstvo poljoprivrede je u nadzor skloništa poslalo "ubojicu pasa"!

Prijatelji životinja: Ministarstvo poljoprivrede je u nadzor skloništa poslalo "ubojicu pasa"!

Foto: Nenad Dugi/Cropix

PRIJATELJI životinja, koji od 7 sati ujutro "dežuraju" ispred Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterinarstva, upozorili su na nevjerojatan propust Ministarstva. Naime, kako javljaju iz udruge, u nadzor skloništa za životinje poslan je jedan od inspektora koji je naručio usmrćivanje nesretnih životinja!

"Nakon nedavnog suludog usmrćivanja 46 zdravih životinja u skloništima i domovima udomitelja, Ministarstvo poljoprivrede šokira već ionako dovoljno zgroženu javnost slanjem jednog od veterinarskih inspektora koji su naredili usmrćivanje životinja u nadzor skloništa! Veterinarski inspektor Miljenko Jurjević, koji je javno izjavio da mirno spava nakon usmrćivanja životinja, od devet sati ujutro maltretira djelatnike zagrebačkog skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa Noine Arke, gdje su ga poslali da provjeri jesu li provedene mjere dezinfekcije zbog navodne bjesnoće, koje nije bilo i nema je u oba skloništa.

Ministar Tihomir Jakovina prošli tjedan obećao je istragu i sankcioniranje odgovornih, a onda je u istragu poslao inspektora koji je proveo ubijanja životinja u skloništima i koji je trebao dobiti otkaz ili je barem trebao biti maknut sa slučaja, dok se ne utvrde sve okolnosti. Nisu poslani nezavisni veterinarski inspektori koji će nepristrano i objektivno utvrditi sve okolnosti usmrćivanja životinja i odgovornost inspekcije, već inspektor koji se iživljava nad djelatnicima oba skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neshvatljivo je da državna institucija, kao što je Ministarstvo, radi toliko traljavo, ne poštujući osnovne principe demokratskog društva i zdravi razum građana.
 
Prijatelji životinja, Grad Zagreb i hrvatski građani zahtijevaju da se još danas otvore oba skloništa! Daljnje držanje skloništa zatvorenima stvara još veću štetu skloništima, građanima i životinjama, ali i samom Ministarstvu", kažu Prijatelji Životinja.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterinarstva od jutra prosvjeduje tridesetak volontera. Traže hitno otvaranje gradskog Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa udruge Noina arka, koje je inspekcija zatvorila zbog "opasnosti od bjesnoće".

Ogorčeni zbog nedavnog ubijanja pasa pod sumnjom na bjesnoću i tražeći ostavke nadležnih veterinarskih inspektora, traže da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ispuni obećanje o otvaranju oba skloništa, koje je, kako kažu, dao još prošli utorak te da Ministarstvo preuzme odgovornost za besmisleno ubijanje 46 zdravih životinja od strane veterinarske inspekcije, za maltretiranje građana i nezakonito postupanje, kao i za štetu nastalu bezrazložnim zatvaranjem skloništa za napuštene životinje.

"Vrlo je jasno da su skloništa već prošli tjedan trebala biti otvorena i očekujemo da se to dogodi hitno, što je ministar i obećao", poručili su. "Razgovarali smo sa svima, sve je rečeno, sve se zna - bjesnoće nije bilo nit je ima", dodaju Prijatelji životinja.

"Zatvaranjem skloništa već je učinjena ogromna šteta, a ona je svakim danom sve veća i veća. Počeli su ljetni godišnji odmori tijekom kojih se povećava broj napuštenih životinja. Ne postoji niti jedan razlog da su skloništa zatvorena i moraju se hitno otvoriti", poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara