Prijatelji životinja traže zabranu petardi, skupili više od 10.000 potpisa

Prijatelji životinja traže zabranu petardi, skupili više od 10.000 potpisa

Foto: Prijatelji životinja

"NEKA petarde postanu prošlost", poziva udruga Prijatelji životinja, lija je peticija za zabranu korištenja petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda već prikupila više od 10.000 potpisa.

"Prijatelji životinja pozivaju građane, koji još nisu, da potpišu peticiju na web-stranici Udruge: www.prijatelji-zivotinja.hr. Rok za prikupljanje potpisa za peticiju je do kraja siječnja, a Udruga će 2. veljače 2015. godine predati sve skupljene potpise Ministarstvu unutarnjih poslova", tvrde Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od petardi, ističe ova udruga, ne stradavaju isključivo ljudi: "Uz mnoge teške i smrtonosne ozljede životinja zbog neposrednog kontakta s eksplozivnim tvarima, velik problem predstavlja i buka koju uzrokuju".

"Korištenje eksplozivnih tvari pri proslavi blagdana, osobito u danima uoči Nove Godine, izravno dovodi do remećenja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba, imovine, okoliša i životinja. Iako su Zakonom o eksplozivnim tvarima Republike Hrvatske regulirani prodaja pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob, u praksi je teško nadzirati njihovo provođenje zbog masovnosti njihove uporabe. Isti je slučaj sa Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o prekršajima, koji bi trebali regulirati to područje", ističu Prijatelji životinja, koji zbog toga predlažu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima.

"Predlaže se zabrana korištenja petardi i drugih eksplozivnih sredstava I. i II. razreda s ciljem smanjenja buke te stradavanja ljudi i životinja, i to tijekom cijele godine", tvrde Prijatelji životinja. Naglašavaju da nisu za uskratu zabave građanima za doček Nove godine, pa tako ni za apsolutnu zabranu petardi i vatrometa, ali apeliraju da se petarde koriste primjereno tako da se nikome ne uzrokuje patnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara