Prijavili ga novinari: Nova istraga protiv vlasnika Glasa Istre

Prijavili ga novinari: Nova istraga protiv vlasnika Glasa Istre

Screenshot: HRT

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je novu istragu protiv pulskog poduzetnika Alberta Faggiana kojega se, kako se neslužbeno doznaje, u posljednjem slučaju tereti da je jednu od tvrtki iz "koncerna" Glasa Istre, u kojoj je u međuvremenu pokrenut stečaj, oštetio za 3,4 milijuna kuna.

Faggiana, koji je osim pulskog dnevnika vlasnik riječkog Novog lista i Zadarskog lista, za izvlačanje novca prijavio je sindikat novinara u Glasu Istre, nakon čega je policija u studenom prošle godine podigla kaznenu prijavu.

Na internetskoj stranici Državnog odvjetništva, koje ne otkriva identitet osumnjičenog, navodi se da je istraga pokrenuta zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, iz veljače 2013. kojom je pribavljena "nepripadna imovinska korist" od oko 3,4 milijuna kuna.

Drugi postupak protiv Faggiana nakon sindikalnih prijava

"To što je Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Alberta Faggiana rezultat je prijave Sindikata novinara u Glasu Istre tom istom odvjetništvu iz ožujka 2014. Upozorili smo ih da sumnjamo na nezakonito poslovanje vlasnika i direktora jedinog istarskog dnevnog lista. Ujedno, napominjemo da je temeljem prijave naših kolega sindikalista u Novom listu Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, nakon provedene istrage, u siječnja ove godine podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv Gordana Kneževića, Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju, jer su oštetili Novi list za najmanje 845 tisuća kuna", izjavio je Hini u srijedu glavni sindikalni povjerenik u Glasu Istre Paulo Gregorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je sindikat u utorak dobio očitovanje Inspektorata rada o izvršenom nadzoru u Glasu Istre, pokrenutom također nakon sindikalne prijave, ali ovog puta zbog kršenja Zakona o radu.

"Inspektori su u nadzoru utvrdili povrede propisa, odnosno da poslodavac nije radnicima dostavljao obračune dugovanih otpremnima te da glavnog sindikalnog povjerenika nisu obavijestili najmanje svaka tri mjeseca o pitanjima osobito važnim za gospodarski i socijalni položaj radnika. Zbog tih kršenje zakona protiv Glas Istre novine je podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Puli", kazao je Gregorović.

Prelijevanje novca završilo stečajem


Tužiteljstvo u priopćenju navodi kako "osnovano sumnja" da je Faggian 22. veljače 2013. u Puli, kao član uprave s ciljem da svojoj drugoj tvrtki pribavi "nepripadnu imovinsku korist", odnosno da joj omogući plaćanje 3,2 milijuna kuna bankarskih kamata, potpisao Ugovor o kratkoročnom kreditu "temeljem kojeg je banka prvom trgovačkom društvu odobrila kratkoročni kredit za poslovno financiranje na revolving principu za financiranje povremenih potreba u obrtnim sredstvima u iznosu od 3,3 milijuna kuna".

Nakon isplate kredita od svog je suradnika iz uprave zatražio da novac prebaci drugoj tvrtki, slijedom čega je 25. veljače 2013. sklopljen ugovor o pozajmici između dvije tvrtke od 3,3 milijuna kuna s rokom vraćanja i plaćanja kamata do 24. veljače 2014. Tužiteljstvo tvrdi da je Faggian pritom znao da drugo trgovačko društvo ta sredstva niti kamate neće platiti jer ima dospjele obveze prema ključnim dobavljačima robe od najmanje pet milijuna kuna.

Doznačenim novcem druga je Faggianova tvrtka podmirila svoje ranije obveze prema banci, no nije vratila novac oštećenoj tvrtki koja je u studenom 2014. završila u stečaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara