Prije tri tjedna borio se za život, Ranko Ostojić pušten na kućnu njegu: "Hvala svima"

Foto: Hina

ZDRAVSTVENO stanje potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića je bolje, pa je jučer pušten na kućnu njegu. Bit će na oporavku još najmanje mjesec dana pa u Vladi ne žele nagađati kad bi se mogao vratiti na posao. Prije skoro tri tjedna Ostojić je završio na hitnoj u stanju teškog septičkog šoka. Liječnici su se borili za njegov život. Tek tjedan dana kasnije stanje mu se poboljšalo i život mu više nije bio u opasnosti.

 

Ostojić je hospitaliziran 18. srpnja zbog visoke temperature i sumnje na upalni proces. U KBC-u Zagreb podvrgnut je operaciji i internistički zbrinut. Prvih je dana bio bez svijesti i priključen na aparate.

Ostojić je sepsu dobio zbog apscesa - gnojne upale koja mu se razvila na vratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sepsa, u narodu poznata i kao "trovanje krvi", teško je zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju. Najčešći uzročnici sepse su bakterije.

Gram-negativne bakterije uzrokuju 50 posto slučajeva septičnog šoka. Oko 50-60 posto pacijenata sa septičkim šokom umire.

Simptomi sepse su obično nespecifični i uključuju vrućicu, drhtanje i konstitucijske simptome umora, malaksalosti, anksioznosti ili zbunjenosti.

Teška sepsa i septički šok mogu simultano zahvatiti nekoliko organa, što rezultira problemima s plućima (akutni respiratorni distres sindrom), zatajenjem bubrega, zatajenjem jetre, a u težim slučajevima i zatajenjem srca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara