Prijelomni trenutak: Đapića iz HSP-a izbacio član HSP AS, sada svi mogu u koaliciju s HDZ-om

Prijelomni trenutak: Đapića iz HSP-a izbacio član HSP AS, sada svi mogu u koaliciju s HDZ-om

Foto: Emica Elvedji (Cropix)

IZBACIVANJEM Ante Đapića iz HSP-a nestala je glavna prepreka za koaliciju svih pravaških opcija pod kišobranom Tomislava Karamarka. Premda tajnik HSP AS Pero Ćorić tvrdi da oni i dalje nisu spremni koalirati sa čelnicima HSP-a Željkom Soldom i Danijelom Srbom, sve je izglednija varijanta konačne sloge i ujedinjenja pravaških stranaka koje bi HDZ za koju godinu poveo u konačni obračun za skidanje Kukuriku koalicije s vlasti. 

Pravaška burleska: Đapićev dželat do jučer bio vjernik vojnik

Na hrvatskoj političkoj sceni prošlog tjedna dogodio se tako vjerojatno prijelomni trenutak u formiranju desnog bloka. Ćorić nam je potvrdio da je za izbacivanje Đapića iz HSP-a glasao njihov član Ivan Turudić. U Časni sud HSP-a biran je na posljednjem Saboru stranke, no kao da je zaboravio da je u međuvremenu promijenio stranku čime mu automatski prestaje članstvo u Časnom sudu HSP-a. Za Turudića u HSP AS-u spremaju nekakve sankcije. 

Kako neslužbeno doznajemo, glasao je na Časnom sudu HSP-a jer je htio dati svoj doprinos izbacivanju Đapića iz stranke?! Poznavatelje prilika u splitskom HSP-u ova konstatacija može samo zabaviti jer je za vrijeme posljednjih Đapićevih čistki, Turudić spremno prihvatio povjereničku funkciju naglasivši kako je on vjeran vojnik stranke i Ante Đapića. Eto, kako se stvari u čas promjene.

Srb zove u pomoć, a Ćorić potapa HSP na dno

Ćorić ne vidi neki veći problem u cijeloj stvari premda je upravo HSP AS stalno upozoravao na nemogućnost koalicije s HSP-om dok god je tamo Đapić. I sad ga više nema, i to baš zahvaljujući njihovom članu. Ćorić uvjerava da se (samo) Đapićevim izbacivanjem ništa nije promijenilo.

"Srb je zvao već za suradnju, ali to nije poziv za suradnju, već poziv u pomoć. Mi im ne možemo pomoći da prežive", Ćorić je i dalje vrlo rezolutan da potopi bivšu stranku do dna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSP uopće nema registrirane ustrojstvene jedinice, u slučaju spora moglo bi biti problema

Što će Ministarstvo uprave napraviti? Vjerojatno nije po statutu nijedne stranke da se počasni predsjednici izbacuju voljom članstva drugih stranaka. Ministru Arsenu Bauku zasada nije poznato da je stigla ikakva prijava na tu temu.

U bistrenju posljednjih zbivanja u HSP-u i njihovoj legitimnosti podosta bi problema mogla zadati jedna malo poznata činjenica. Naime, za razliku od ostalih stranaka HSP uopće nema registrirane ustrojstvene jedinice, tj. uopće nisu usklađeni sa zakonom. Manji je problem sankcija koja se kreće na razini od 50 DEM, a puno veći što će u slučaju spora upitni biti delegati koji sudjeluju na Saboru stranke. Kakvi delegati kada ne postoje ustrojstvene jedinice?! Moguće da je Đapić i ostavio ovakvu pravno nesređenu situaciju kako bi je iskoristio u slučaju veleizdaje kakva se dogodila prošlog tjedna. 

Desnica kreće jedinstveno u obračun s "kukurikavcima"

Kako će se riješiti ova pravna zavrzlama možda i nije toliko bitno za Karamarka, koliko mu je presudno da se konačno stvore uvjeti da cijela desnica jedinstveno izađe na megdan "kukurikavcima". 

Od sloge i zajedništva, ovisit će i snaga desnog HDZ-ovog bloka. Kada su shvatili koliko im je glasova propalo zbog frakcionaštva i nesloge, nije im trebalo dugo da se zbroje i krenu pravim putem...

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara