Prijeti li SAD-u nova "Fukushima"?

Prijeti li SAD-u nova "Fukushima"?

Ilustracija: AFP

NUKLEARNA noćna mora koja bi se mogla usporediti sa onom iz japanskog grada Fukushime mogla bi se dogoditi u nuklearnoj elektrani smještenoj izvan Los Angelesa, piše RT. 

Nakon siječanjskog incidenta u elektrani San Onofre, američki regulatori su istražili uvjete u kalifornijskom postrojenju udaljenom 120 kilometara od Los Angelesa. Nakon istrage su regulatori objavili da su greške u gradnji i projektiranju doveli do toga da se cijevi kroz koje prolazi radioaktivna voda pretjerano zagrijavaju.

Cijevi bi mogle otpasti, a u zrak bi otišao radioaktivni materijal

Nakon incidenta u siječnju elektrana je zatvorena, a tako je i danas, jer Amerikanci ne znaju kako bi popravili kvar. Prije pet mjeseci je zbog te greške pukla cijev kroz koju prolazi radioaktivna voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporne cijevi su postavljene tijekom renoviranja tvornice 2009. i 2010. godine koja je stajala 670 milijuna dolara. Testovi su pokazali da su neke cijevi toliko oštećene da bi mogle otpasti zbog čega bi se u zrak otpustio radioaktivni materijal.

Istražitelji tvrde kako su stručnjaci iz tvrtke Mitsubishi Heavy Industries, koji su obavljali renoviranje, pogrešno procijenili kako će voda i para curiti do reaktora. Također u konstrukciji cijevi nisu uzeli u obzir konstrukciju generatora, zbog čega su cijevi "labavo" stajale u njemu te je dolazilo do vibracija. Tvrtka koja upravlja nuklearkom, Southern California Edison, će zbog incidenta biti kažnjena, dok problemi u postrojenju povećavaju strah od nuklearne katastrofe.

Istražitelji su kazali da kompjuterski model koji su koristili iz Mitsubishija nije predvidio uvjete unutar postrojenja te je rezultiralo sa vibriranje cijevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara