Primjer Hrvatske pokazuje: Ulazak u Europsku uniju ne znači i ekonomski prosperitet

 Foto: freeimages.com

PROŠLO je deset mjeseci otkako je Hrvatska postala 28. članica Europske unije, no gospodarskog oporavka nema.

BDP je u padu, a nezaposlenost raste. To je upozorenje svim zemljama iz susjedstva, koje su na putu prema Europskoj uniji, da članstvo ne znači ujedno i oporavak gospodarstva, piše Financial Mirror.
 
Hrvatska je u godinama prije krize ostvarivala rast BDP-a od 4-5%, a sada je već šestu godinu u recesiji te je među najlošijim zemljama unutar Europske unije.
 
Pitanje je, kako je moguće da je ekonomska situacija takva, kada Europska unija postavlja visoke kriterije za ulazak u članstvo, kako bi se osigurao napredak novopridošle članice na konkurentnom europskom tržištu.
 
Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju očekivalo se povećanje konkurentnosti, privlačenje stranih ulaganja te priljev novca iz EU fondova. Hrvatska je podbacila na svim područjima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
List navodi, da iako Hrvatska ima kvalificiranu radnu snagu, te je geografski blizu zapadnoj Europi, ulaganja su izostala zbog spore birokracije i pravne nesigurnosti.
 
Ipak, kao pozitivan faktor, Financial Mirror navodi stabilan bankovni sustav, tako da se ne očekuju problemi u financijskom sustavu, kakve su imale Grčka ili Cipar.
 
Iako se ulazak u Europsku uniju čini kao siguran put u blagostanje, svaka država se ipak mora pobrinuti sama za sebe, zaključuje list.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara