Pripravnička drama u KB Dubrava: Stažiste ostavili da rade pa im rekli da mogu jedino - volontirati

Pripravnička drama u KB Dubrava: Stažiste ostavili da rade pa im rekli da mogu jedino - volontirati

Foto: Index

PRIPRAVNICI u zagrebačkoj bolnici KB Dubrava požalili su se kako su nakon jednogodišnjeg stažiranja ostavljeni da i dalje rade u bolnici, da bi im na kraju bilo rečeno da za to neće biti plaćeni već mogu jedino - volontirati. To je samo jedna u nizu "sličica iz života" koje odražava

"Grupa pripravnika primljena je na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u razdoblju od 01.07.2013.-30.06.2014. u KB Dubrava. Nakon završetka staža odabrali su 10 pripravnika i ostavili ih da rade. Radili su od 01.07.2014.-10.07.2014. da bi ih glavna sestra bolnice pozvala na razgovor 11.07.2014. Rečeno je da im bolnica ne može produžiti ugovor, ovih 10 dana neće biti plaćeno.

Ponudili su im volontiranje do odobrenja ministarstva za raspisivanje natječaja na kojem će oni koji si mogu priuštiti volontiranje imati prednost nad onima koji nisu u mogućnosti volontirati. Do kada bi trebali volontirati to se ne zna, moguće je par dana, kao i par mjeseci. Ovih 10 dana neće platiti, pravit će se kao da se to nije dogodilo.

U bolnici postoje dokumenti na kojima su potpisi pripravnika koji su radili 10 dana bez ugovora, potpisi u knjigama primopredaje, potpisi na zaprimanju materijala iz transfuzije... Za vrijeme trajanja stručnog osposobljavanja više puta je prekršen ugovor o radu noćne smjene, prekovremeni rad, rad bez mentora... Slučaj je prijavljen državnom inspektoratu", otkriva Indexov izvor.

"Odlučili smo im ponuditi volontiranje jer su pokazali izuzetnu kvalitetu u obavljanju poslova iz svog djelokruga rada"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O navedenom smo zatražili očitovanje KB Dubrava: "Grupa pripravnika završila je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u lipnju 2014. godine u KB Dubrava, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tijekom pripravničkog staža, kroz naše praćenje pripravnika, odlučili smo im ponuditi volontiranje jer su pokazali izuzetnu kvalitetu u obavljanju poslova iz svog djelokruga rada.

Obzirom na zabranu zapošljavanja u javnim službama temeljem Odluke Vlade RH iz prosinca 2013. godine dužni smo poštovati propisana pravila o dobivanju suglasnosti za raspisivanje natječaja za popunu radnih mjesta, što mi redovito poštujemo.

U razdoblju lipanj/srpanj ove godine, poduzeli smo sve potrebne radnje za dobivanje suglasnosti Ministarstva zdravlja RH za prijem u radni odnos određenog broja medicinskih sestara/tehničara i trenutno je natječaj u tijeku.

O svim ovim detaljima pripravnici, sada volonteri, izviješteni su, te očekujemo uspješno razrješenje ove situacije", kaže prof. dr. sc. Marko Banić, sanacijski upravitelj KB Dubrava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara