Problemi u školstvu: I učenici karlovačke Srednje medicinske škole idu u štrajk

Problemi u školstvu: I učenici karlovačke Srednje medicinske škole idu u štrajk

Foto: ss-medicinska-ka.skole.hr

UČENICI karlovačke Srednje medicinske škole počeli su u 14 sati štrajkati sa zahtjevom da se reorganizira sustav nastave i prakse, a u dogovoru s ravnateljicom odgodili su štrajk za sutra, do kada trebaju pripremiti pisane zahtjeve.

Najavljenim štrajkom karlovački učenici podupiru učenike Srednje medicinske škole iz Slavonskoga Broda, koji zbog preopterećenosti stručnom praksom štrajkaju od 11. studenoga. O svojim ciljevima otvorenim pismom obavijestili su sve učenike medicinskih škola u Hrvatskoj pozivajući ih da održe vijeća o toj temi te da pokrenu akcije solidarnosti s učenicima u štrajku.

Smatramo da je potrebna korjenita reforma obrazovanja budućih doktora i medicinskih sestara. Nakon petogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja dolaze na maturu s velikim nedostatcima iz obveznih predmeta pa - kad i završe srednju školu - teško pronalaze posao u profesiji koja je u Hrvatskoj deficitarna, stoji u pismu u kojem se ističe da sustav „tjera mlade i obrazovane srednjoškolce da posao potraže izvan Hrvatske“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad je vrijeme da učenici glasno kažu što im smeta, piše predsjednik Udruge srednjoškolaca Filip Markanović i objašnjava da se učenici u svojoj školi osjećaju kao u zatvoru u kojemu provode cijele dane, od sedam ujutro do sedam navečer, na praksi i na nastavi.

Štrajk podupire Vijeće učenika Karlovačke županije, čiji je predsjednik Filip Trezner obavijestio medije o štrajku, te Udruga srednjoškolaca Karlovac.

Najavljeno je i očitovanje Nacionalnog vijeća učenika o štrajkovima u medicinskim školama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara