Pročitajte cijelo obraćanje doktora iz Petrove bolnice: "Ministre, krajnje je vrijeme da se urazumite i zaustavite pogibelj zdravstvenog sustava!"


"POŠTOVANE medicinske sestre, medicinski tehničari, kolegice i kolege!

Ne trebate gledati na sat da biste znali koliko je sati! Da, 5 je minuta do 12 sati! 5 je do 12 za spas hrvatskog zdravstvenog sustava, ali i za spas Hrvatske kao socijalne države.

Ovu državu nismo stvarali da bi postala korporacija iz koje će političke i druge elite i kvazi elite izvlačiti golemi profit. Hrvatsku smo stvarali da bismo u njoj živjeli kao sretni i spokojni ljudi! Da bismo imali dostupno obrazovanje, da bismo od poštenog rada mogli dostojanstveno živjeti, da bismo imali dobru socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnu i mirnu starost.

Hrvatske medicinske sestre, medicinski tehničari, liječnice i liječnici uvijek su imali osjećaj za trenutak u kojem se nalazi društvo. Mi smo uvijek dijelili i dijelit ćemo sudbinu svog naroda pa i u
najtežim vremenima. Nekad u ratu, a danas u recesiji! Duboko smo svjesni da živimo u državi u kojoj naš rad ne može biti adekvatno plaćen. Spremni smo i dalje biti podcijenjeni, no nikako ne i poniženi!

OVAJ ŠTRAJK JE LEGALAN I LEGITIMAN.

ON NIJE POLITIČKI MOTIVIRAN IAKO JE POSLJEDICA NEPRINCIPIJELNE POLITIKE. IZRAZ JE GOLEME ZABRINUTOSTI, ALI I ODGOVORNOSTI NAS KAO ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZA ZDRAVSTVENO STANJE NACIJE!OVO NIJE ŠTRAJK ZA 100 ILI 150 KN VEĆU NAKNADU ZA PREKOVREMENI RAD. OVO JE VAPAJ ODGOVORNIH LJUDI ZA SPAS HRVATSKOG ZDRAVSTVA I OČUVANJE HRVATSKE KAO SOCIJALNE DRŽAVE!

OVIM SE ŠTRAJKOM BORIMO ZA ODRŽIVOST POSTOJEĆEG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA, ALI I ZA ZADRŽAVANJE RAZINE ZDRAVSTVENE SKRBI SVAKOG GRAĐANA REPUBLIKE HRVATSKE.

Dragi prijatelji, molim Vas pozdravite ministra, gospodina Rajka Ostojića,  koji tvrdi kako se samo neznatna manjina odazvala pozivu na štrajk. Pokažite mu da nismo glasna manjina već GROMOGLASNA VEĆINA!

Gospodine ministre, vidimo ovih dana da za neke troškove ima novca, i dobro je da je tako.
Mi znamo da se visoki državni dužnosnici TREBAJU voziti u sigurnim, brzim i udobnim automobilima, oni TREBAJU imati najmodernije mobitele i računala, ALI postoje u našem društvu i drugi koji imaju svoje potrebe. Hrvatski građani trebaju imati sigurnu i učinkovitu zdravstvenu skrb.

PITANJE JE SAMO PRIORITETA. NAŠ PRIORITET JE ZDRAVLJE LJUDI, A VAŠ JE OČITO NEŠTO DRUGO!

Gospodine ministre, nemojte obmanjivati javnost lažnim podacima o visini naše plaće. Vama je dobro poznato, da mi zdravstveni djelatnici radimo puno više no što nam zakon nalaže. To je naša žrtva! Isto tako znate da nam NE PLAĆATE PREKOVREMENI RAD.

Vašim nerazumnim, podcjenjivačkim i neprincipijelnim postupcima dovedeni smo pred zid. Naše profesionalno i ljudsko dostojanstvo srozano je do dna. Ugrožena je budućnost sustava kojem odano služimo.

Sigurno niste zaboravili da su naši Sindikati, od kad obnašate vlast, u više navrata činili razne ustupke Vladi, solidarno odustajući od dijela naših prava. To nikad niste naglasili u javnom istupu!

Ne samo da ste dopustili, već ste i aktivno sudjelovali u rušenju Kolektivnog ugovora iz 2011.g. i stvaranju novog "mini kolektivnog ugovora", a da se niste potrudili dogovoriti s našim Sindikatima.

ZATO STE ODGOVORNI ZA OVAJ ŠTRAJK, JER STE NAS DOVELI PRED ZID!

MI, ZDRAVSTVENI RADNICI, NEĆEMO DOPUSTITI DA O NAŠIM PRAVIMA POTPISUJETE SPORAZUME S LJUDIMA KOJI NE DIJELE NAŠU PROFESIONALNU ODGOVORNOST I SUDBINU.

NAS MOGU ZASTUPATI JEDINO NAŠI LEGITIMNI PREDSTAVNICI!

Upozoravamo Vas da se reforma zdravstvenog sustava ne može provoditi preko leđa njegova najosjetljivija dijela – vrhunski educirane radne snage. Hrvatskoj prijeti egzodus i ozbiljan deficit stručnjaka.

IZGUBIT ĆEMO LJUDE, DRAGI MINISTRE!

Tko će nas liječiti i njegovati u budućnosti?!

Gospodine ministre, svojevrsni specijalni rat koji nam, već tjednima, namećete kroz režimske medije, OPASAN JE!

Tendencioznim tekstovima, filmovima i insinuacijama o pohlepnim, socijalno neosjetljivim, lijenim, korumpiranim zdravstvenim djelatnicima, navlači se bijes javnosti na NAS zdravstvene radnike. Narušava se povjerenje između pacijenata i liječnika. Stvara atmosfera linča i lova na vještice.

U TAKVIM UVJETIMA VRLO JE TEŠKO RADITI.

Gospodine ministre, KRAJNJE JE VRIJEME DA SE URAZUMITE! Puka retorika neće riješiti situaciju! PRIJEĐITE S RIJEČI NA DJELA! Naš je prijedlog, već 45 dana, na Vašem stolu. Vi ste na potezu!

JOŠ UVIJEK NIJE KASNO ZAUSTAVITI OVU POGIBELJ, KOJA ĆE NEPOVRATNO SROZATI HRVATSKI ZDRAVSTVENI SUSTAV,  A POSREDNO I CIJELO DRUŠTVO.

Trpimir Goluža, Zagreb, 20.rujna 2013."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara