"Prodajem bubreg za 50.000 eura, 41 godina, zdrav, nepušač, krvna grupa 0, antialkoholičar..."

"Prodajem bubreg za 50.000 eura, 41 godina, zdrav, nepušač, krvna grupa 0, antialkoholičar..."

Foto: Ilustracija

OGLASI poput "Prodajem bubreg za 50.000 eura, 41 godina, zdrav, nepušač, krvna grupa 0, antialkoholičar..." zakonom su zabranjeni, ali u krizi mnogi pribjegavaju takvom očajničkom činu u nadi da će im (zabranjena) prodaja organa pomoći da prežive krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvi oglasi stižu iz cijele Hrvatske, a da nisu lažni potvrdio je za Novi list predsjednik osječke Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Ivan Leko, koji kaže da su mu u bliskom okruženju poznate osobe koje su platile dosta novca za bubreg koji im je transplantiran u inozemstvu: "Jedan naš pacijent otišao je u Mađarsku i ondje mu je transplantiran bubreg, a za to je platio tadašnjih 50.000 njemačkih maraka. Čak i u Osijeku znam za slučaj bivše gradske pročelnice koja je ponudila bubreg, a koji nije kompatibilan s bubregom njezina sina. Nije tražila novac, ali je uvjetovala da, ako da bubreg, sin koji je inače bubrežni bolesnik dođe na vrh transplantacijske liste. Inače, uvijek se držimo one da je bolja dobra dijaliza od lošeg bubrega i, srećom, kod nas se bubreg na crno niti može kupiti, niti presaditi. Kad bi toga bilo, stale bi i transplantacije. Zamislite da netko naplaćuje vađenje svoje krvi! Tko bi onda dao krv besplatno? Srećom, kod nas takve ilegalne trgovine nema, iako su ljudi u nezavisnoj financijskoj situaciji. Nije ni čudno da bi prodali jedini organ bez kojega mogu živjeti. Nadam se da ga još dugo neće moći prodati u Hrvatskoj".

Podsjetimo, prema hrvatskim zakonima prodaja i kupnja organa strogo je zabranjena, a predviđena kazna iznosi od 70.000 do 100.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara