Profesor s Ekonomije: Porez na štednju je nastavak guljenja kože građanima

Foto: HRT

BORIS LALOVAC preuzima čelnu poziciju u Ministarstvu financija u krajnje nezahvalnom trenutku, smatra ekonomski stručnjak Drago Jakovčević. Ovaj profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gostovao je u Dnevniku 3 HRT-a, te Lalovcu javno predložio mjeru koja bi, smatra, mogla spasiti nekretninski biznis.

"Nudim mu rješenje za spas tog djela hrvatskog gospodarstva. Neka se država odrekne 50 posto PDV-a, a neka u istoj mjeri vlasnici nekretnina i banke učine sve da cijena neprodanih stanova pade za isti taj postotak. Na taj ćemo način prodati sve te neprodane stanove i spasiti građevinsku industriju", smatra Jakovčević.

"Porez na štednju je guljenje kože"

Komentirao je Jakovčević i najavu uvođenja poreza na štednju. Potez je to koji je najavio još Slavko Linić, a Lalovac je obrazložio da će se oporezivati samo oni koji od kamata na štednju godišnje zarade više od 12.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je jasno da se radi o mjeri koju će osjetiti samo najbogatiji sloj građana, Jakovčević tvrdi da je takva politika "nastavak guljenja kože ljudima".

"Štednja je izvor investicija. Ona je u Hrvatskoj tradicionalno usmjerena bankama, ljudi unatoč svemu vjeruju bankama. To bi moglo dovesti do redistribucije štednje u drugim oblicima, drugim institucijama, što bi moglo destabilizirati bankovni sustav", kaže Jakovčević.

Nakon četiri mjeseca u minusu 7,5 milijardi

HRT je objavio i podatak da je središnja država u prvoj trećini ove godine uprihodovala 34,9 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 42,4 milijarde kuna. Minus u blagajni tako nakon samo četiri mjeseca već iznosi 7,5 milijardi kuna. Za Jakovčevića je to znak da ćemo se morati dodatno zaduživati.

"Vidite da zaduženje cijelo vrijeme eskalira. Javni dug raste, gospodarstvo pada, nema izvoza, ne rješavaju se ključni problemi, a rezultat svega toga su i ovi silni nezaposleni i jedan apsolutni kaos u ekonomiji", rekao je Jakovčević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara