Profesori optužuju: "Bivša ministrica Ljilja Vokić namješta natječaj za ravnatelja"

Profesori optužuju: "Bivša ministrica Ljilja Vokić namješta natječaj za ravnatelja"

Foto: Davor Višnjić / Pixsell

UKUPNO 22 profesora zagrebačke VII. gimnazije uputilo je žalbu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zbog, kako tvrde, nepravedno provedenog natječaja za izbor ravnateljice.

Profesori navode kako ravnateljica dotične gimnazije Ljilja Vokić već duže vrijeme lobira za svoju blisku suradnicu Ivku Nevistić, također profesoricu u toj gimnaziji te tvrde da se nije poštivao odabir profesora te škole za budućeg ravnatelja koji treba naslijediti Vokić na toj funkciji.

Kandidati za ravnatelja, ističu profesori u žalbi, nisu imali priliku predstaviti se školskom odboru, a na Vijeću roditelja je, kako kažu, namjerno prikrivena informacija kojeg je kandidata izabralo nastavničko i radničko Vijeće.

Naime, roditelji su, prema njihovim tvrdnjama, htjeli podržati izbor zaposlenika škole, ali su im, kažu profesori, namjerno uskraćene informacije od strane ravnateljice Vokić, ujedno i bivše HDZ-ove ministrice prosvjete.

Vokić: Pa nije ministar lud da bi potvrdio osobu koja nije kvalitetna

Vokić u razgovoru za Index kaže kako ništa od navedenog nije točno. "To su gluposti par excellance. Prosvjetna inspekcija utvrdila je zakonitost rada, ministar Vedran Mornar je dao svoju suglasnost i za mene je ta priča završena", kaže Vokić, te dodaje da se navedeni profesori žale "zato što nekome nije provedena ambicija".

"U zbornici je 50 profesora, dakle žalilo se njih manje od pola. A radi se o tome da jedna profesorica nije uspjela postati ravnateljica pa je animirala svoje ljude. Sve je to ministar znao kad je potvrdio natječaj, vidio je da je sve zakonito provedeno. Svaki se čovjek ima pravo ljutiti, ali ovo je ispod razine jednog intelektualca", kaže Vokić.

Dodaje da ravnatelja škole bira školski odbor, u kojem ona nema pravo glasa. "Oni donose odluku, ne ja, a moje je ljudsko pravo da kažem koga želim za ravnatelja. Profesorica koja nije prošla je također tražila da je podržim, ali ja sam rekla da neću. Nisam poduzimala ništa nezakonito, a oni su čak i roditelje zvali, što je protivno svakom zakonu", kaže Vokić. 

"Moje je pravo reći da sam ja za tu i tu osobu, a ta osoba je Ivku Nevistić, predsjednica Županijskog vijeća profesora kemije Grada Zagreba, članica Državnog povjerenstva za kemiju, profesorica savjetnica, koja ispunjava sve kriterije. Pa nije ministar lud da bi potvrdio za ravnateljicu osobu koja je nekvalitetna", poručuje Vokić pa dodaje da su protivnici njene kandidatkinje "išli tako nisko da kažu kako ona ne može biti ravnateljica jer nema svoje djece, a to je ispod svake razine".

Profesori tvrde: Vokić je vršila neviđen pritisak na ljude

Profesori koji prozivaju uskoro bivšu ravnateljicu Vokić imaju drugačiju priču. I oni objašnjavaju da ravnatelja bira školski odbor u kojem sjedi sedam ljudi: troje iz Grada, troje iz škole (dvije osobe iz nastavničkog i jedna iz radničkog vijeća), te jedan predstavnik roditelja.

"Troje predstavnika iz škole moraju glasati u ime nastavničkog i radničkog Vijeća koja predstavljaju, a u školi je to izgledalo tako da je profesorica Zdenka Šparavec Kušenić dobila 9, a profesorica Ivka Nevistić osam glasova. Roditelji su zahtijevali da im se kaže za koga se većinski izjasnila zbornica jer su rekli da je fer da podrže tog kandidata, međutim ta informacija im je uskraćena i prezentirana im je profesorica Nevistić kao gotov izbor. Inače, profesorica Nevistić sjedi u školskom odboru kao predstavnica radničkog vijeća", tvrde pobunjeni profesori.

Dodaju da su se ostali kandidati koji su se prijavili na natječaj (još tri profesora zbornice) htjeli doći predstaviti školskom odboru jer su mislili da su zakinuti u odnosu na profesoricu Nevistić, koja u školskom odboru sjedi već dvije godine. No, Vokić im to, kako kažu, nije dozvolila.

"Ravnateljica Vokić se tome usprotivila jer da što se imaju predstavljati, da za to služi CV. Jedan od predstavnika iz Grada je rekao, 'Pa vi si unutar zbornice birate budućeg šefa, u čemu je stvar'. Na to ga je predstavnica nas nastavnika pitala da li to znači da će onda oni podržati mišljenje većine u školi pa je ravnateljica Vokić opet podivljala i rekla da će ju prijaviti. Ona cijelo vrijeme vrši neviđen pritisak na sve ljude da glasaju za profesoricu Nevistić i pojedinačno odvlači jednog po jednog pa širi glasine da zavadi sve međusobno. A glavna na kraju je 'Dužni ste mi jer sam vas zaposlila'", kazali su u razgovoru za Index profesori koji su željeli ostati anonimni.

Ministarstvo: Nema nepravilnosti

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potvrdili su Indexu da su zaprimili žalbu profesora na postupak izbora i imenovanja ravnatelja u VII. gimnaziji u Zagrebu u kojoj je izneseno nezadovoljstvo oko načina i izbora ravnateljice te zatraženo da se poništi navedeni natječaj, međutim po tom pitanju neće učiniti ništa.

"Navodi iz podneska ne ukazuju na stvarne nepravilnosti koje bi zahtijevale provođenje inspekcijskog nadzora i postupanje u skladu s odredbama Zakona o prosvjetnoj inspekciji", rekla je kratko Gordana Zuccon, glasnogovornica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara