Profesorica dobila spor protiv Zadarskog sveučilišta jer je nije zaštitilo od maltretiranja na poslu

Profesorica dobila spor protiv Zadarskog sveučilišta jer je nije zaštitilo od maltretiranja na poslu

Screenshot: Google Street View

PROFESORICA Odjela za kroatistiku i slavistiku Vanda Babić dobila je spor za mobbing po kojem joj Sveučilište u Zadru mora isplatiti 50.000 kuna plus zatezne kamate od 9. ožujka 2012. po stopi od 12 posto godišnje, piše Zadarski list.

Osim toga, Sveučilište mora platiti 18.125 kuna parničnog troška. Ovim je Županijski sud u Zadru potvrdio raniju presudu Općinskog suda u kojoj je utvrđeno da je Vandu Babić klevetala, omalovažavala i vrijeđala njena kolegica prof. Divna Mrdeža Antonina. Sa druge strane, Vanda Babić u sporu je i zbog klevete pa se slučaj na Zadarskom sveučilištu nastavlja.

Ovo je druga presuda u kratkom vremenu zbog poremećenih radnih odnosa na Zadarskom sveučilištu, ali prva presuda za klasični mobbing. Vanda Babić za mobbing nije mogla izravno tužiti svoje klevetnike, već ustanovu u kojoj radi, a koja je nije zaštitila iako je više puta od Sveučilišta tražila zaštitu. Naime, preuzimanjem pravne stečevine EU, poslodavac je dužan osigurati zaštitu na radu koja ne uključuje samo kacigu i zaštitnu kutu i rukavice, nego i mirno radno okružje po tzv. horizontali, dakle među samim djelatnicima i po vertikali, među nadređenima i podređenima, piše Zadarski list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara