Prognoze: Cijena nafte u SAD-u mogla bi pasti na 30 dolara

Prognoze: Cijena nafte u SAD-u mogla bi pasti na 30 dolara

Ilustracija: scx.hu

CIJENE nafte snažno će pasti, prije nego što krene oporavak, smatra jedan od najutjecajnijih analitičara.

Tom Kloza, glavni analitičar Oil Price Information Servicea smatra da će cijena nafte dotaknuti dno u drugom kvartalu ove godine, nakon isteka ugovora za američku WTI naftu, prenosi CNBC.

Tada bi cijena američke nafte mogla pasti na 30 dolara, smatra Kloza. Razlika između cijene američke i europske nafte mogla bi dosegnuti čak 10 dolara.

Kloza je prošli mjesec prognozirao da će cijena bezolovnog benzina u SAD-u iznositi 2,49 dolara za galon, što je za čak 1,10 dolara manje nego u 2014. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijene nafte tipa WTI  s isporukom u sljedećem mjesecu zabilježile su rast ponovno preko 50 dolara po barelu dok su cijene sirove nafte tipa Brent  također s isporukom u sljedećem mjesecu premašile 57 dolara po barelu. Unatoč blagom rastu cijene sirove nafte su i dalje na oko 50 posto nižim razinama u usporedbi s ljetnim mjesecima 2014. kada su se kretale iznad 100 dolara po barelu.

Snažniji opravak cijena u posljednjih nekoliko dana sprječavale su očekivanja o zadržavanju razmjeno visoke ponude sirove nafte iz SAD-a koja bi trebala i dalje podupirati globalnu zasićenost tržišta. Naime, procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) je da će SAD povećati proizvodnju nafte iz teško dostupnih zahtjevnih formacija stijena.

SAD povećava proizvodnju, OPEC ne smanjuje

Uz rastuću proizvodnju sirove nafte u SAD-u, nepridržavanje proizvodnih kvota od strane zemalja članica OPEC-a pridonijelo je snažnom padu cijena u posljednjem tromjesečju 2014. Prema posljednjim informacijama proizvođači u SAD-u razmatraju mogućnost ponovnog frakiranja stijena primjenom novih tehnologija na oko 50 tisuća postojećih izvora s ciljem izvlačenja nafte.

Naime, troškovi eksploatacije iz novih izvora iznose oko 8 mil. dolara dok bi ponovno frakiranje iz postojećih izvora moglo koštati oko 2 mil. dolara što predstavlja značajnu uštedu s obzirom na niske cijene nafte s jedne strane i visoke troškove eksploatacije u SAD-u s druge strane (troškovi vađenja nafte većine proizvođača nafte iz škriljevca iznose oko 60 dolara po barelu).

Istovremeno IEA je potvrdila svoja očekivanja da će do 2020. SAD svojom proizvodnjom postići najveći doprinos rastu svjetske ponude dok s druge strane niti zemlje članice OPEC-a neće smanjivati svoju proizvodnju s obzirom da žele zadržati svoj tržišni udio što bi najveći štetni učinak trebalo imati na Rusiju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara