Projekt koji Srbiju izvlači iz krize? Bogati Arapi ulažu tri milijarde dolara u "Beograd na vodi"

Ilustracija: Večernje novosti

MOHAMED AL ABBAR, predsjedavajući investicijske tvrtke “Emaar properties” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je u Dubaiju podigla najvišu zgradu na svijetu Burj Khalifa, predstavio je u subotu u Vladi Srbije projekt “Beograd na vodi” u koji je spreman uložiti više od tri milijarde dolara, objavljeno je u subotu u Beogradu. 

Prezentaciji su nazočili vicepremijer Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović, te članovi vlade, a projekt “Beograd na vodi” će, kako je najavljeno, voditi tvrtka “Eagle Hills” čije je sjedište u Emiratima i fokusira se na velike projekte u području nekretnina na međunarodnom tržištu.
 
Ekskluzivni hoteli, trgovački centar, sportski objekti...
 
Tvrtka “Eagle Hills” je, objavljujući početak radova, istaknula da se projekt “Beograd na vodi“ realizira uz potporu Vlade Srbije i zahvaljujući jakim bilateralnim odnosima UAE i Srbije, poglaviti nakon nedavnog posjeta Beogradu princa prestolonasljednika Emirata, šeika Mohameda Bin Zayeda Al Nahyana, navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića.
 
“Eagle Hills” očekuje da njezini projekti, kako se navodi u priopćenju ove tvrtke, pridonesu do pet posto domaćeg bruto proizvoda (BDP) u gradovima u kojima gradi svoje mega projekte.
 
Projekt “Beograd na vodi” obuhvatio bi obalni dio grada uz Savu prema ušću u Dunav, a činili bi ga u prvoj zoni ekskluzivni hoteli i najveći tržni centar u Srbiji, druga bi zona obuhvatila gradnju kulturnih i sportskih objekata, a u trećoj bi bili komercijalni objekti.
 
Vučić: Projekt koji će Srbiju izvući iz krize
 
Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je nazočio prezentaciji, ocijenio je da bi realizacija tog projekta, uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.
 
Ideje arhitekata i urbanista o “silasku” Beograda na rijeke Savu i Dunav stara je više od četiri desetljeća, a projekt nazvan “Beograd na vodi” Vučićeva Srpska napredna stranka predstavila je u izbornoj kampanji 2012. godine ustvrdivši da će on uposliti domaća građevinska poduzeća i pridonijeti otvaranju oko 200.000 radnih mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara