Promovirao ljudska prava: Istaknuti saudijski aktivist dobio 15 godina zatvora

Promovirao ljudska prava: Istaknuti saudijski aktivist dobio 15 godina zatvora

Ilustracija: YouTube

ISTAKNUTI saudijski aktivist za ljudska prava, odvjetnik Valid Abulkheir, osuđen je u nedjelju na 15 godina zatvora zbog vrijeđanja vlasti, objavila je njegova obitelj.

"Odvjetnik Valid Abulkheir osuđen je na 15 godina zatvora, isto toliko godina zabrane putovanja i 200.000 rijala (54.000 dolara) globe", objavile su na Twitteru osobe bliske tom aktivistu, dodavši da je pri izricanju presude rekao da je osporava.

Abulkheir je po nalogu saudijskog pravosuđa uhićen 16. travnja i to u zgradi suda dok je nazočio petom ročištu sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog vrijeđanja vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije uhićenja Abulkheir je objasnio da ga progone zbog "nedostatnog poštivanja vlasti i osnivanja dviju organizacija".

Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International neposredno potom je zatražila njegovo trenutačno osobađanje i navela da je jasno da je Abulkheir kažnjen zbog "rada na zaštiti ljudskih prava".

"On je zatočenik prigovora savjesti i moraju ga odmah i bezuvjetno pustiti", naglasio je 17. travnja Said Bumeduha, zamjenik direktora programa Amnesty Internationala za Srednji istok i Sjevernu Afriku.

On je istaknuo da je Abulkheirovo zatvaranje "zabrinjavajući primjer toga kako saudijske vlasti zlorabe sustav za ušutkavanje oporbe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara