Proračun u minusima, a u institucijama se novac rasipa: Slijedi rezanje vrtoglavih plaća u agencijama i fondovima

Foto: Vojko Bašić/Cropix

S JEDNE strane minusi u državnom proračunu, s druge se u državnim institucijama novac dijeli "šakom i kapom". U Hrvatskoj trenutno postoje 184 agencije, zavoda, instituta ili državna fonda koji zapošljavaju gotovo 22 tisuće radnika za čije se plaće godišnje se izdvaja 2,7 milijardi kuna. Njihov ukupni godišnji trošak je 67,3 milijardi kuna. Visine plaća u nekima od spomenutih ustanova su vrtoglave, a ravnatelji ih često sebi određuju sami. Ministar uprave Arsen Bauk za RTL Danas prokomentirao je može li se na tom području konačno uvesti reda.

"Država može u potpunosti uvesti reda jer preko upravnih vijeća zapravo vrši nadzor nad tim agencijama. U Hrvatskoj je na snazi zakon o plaćama u javnom sektoru koji je donesen još 2001. godine i plaće agencija treba uskladiti s tim zakonom. Dakle, ništa novo ne moramo donositi, samo trebamo primjenjivati postojeće zakone", kaže ministar uprave Arsen Bauk te dodaje: "Naš je plan da resorna ministarstva naprave upravni nadzor i da usklade njihove plaće i pravilnike sa plaćama u javnom sektoru, a ova posebna radna mjesta i njihove koeficijente plaća također bi trebala propisati vlada, a ne agencije same sebi kao što je dosad bio slučaj".

Prosječne mjesečne bruto plaće od 36 tisuća kuna u Fondu za zbrinjavanje nuklearnog otpada, 29 tisuća kuna u Agenciji za obvezne naftne zalihe, 21 tisuća kuna u Agenciji za poštu i telekomunikacije ili 20 tisuća kuna u Agenciji za civilno zrakoplovstvo samo su neki od primjera visokih plaća koje uskoro čeka rezanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara