Proširena istraga o kršenju Zakona o javnoj nabavi u slučaju Bundekfest

Proširena istraga o kršenju Zakona o javnoj nabavi u slučaju Bundekfest

Foto: Hina

USKOK je proširio istragu u slučaju Bundekfest protiv ranije osumnjičenog ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josipa Nalisa s kojim je, u novom slučaju, osumnjičen i zamjenik pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici, ne navodeći imena osumnjičenika, objavio da je istraga proširena zbog sumnje da je Lušetić kao zamjenik pročelnika Ureda, zadužen za resor kulture 2013. tražio od Nalisa da ugovore o poslovima pružanju usluga za Bundekfest 2013, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, sklopi s tvrtkama koje je on već prethodno odabrao.

Koncesije bez javnog natječaja

Nalis je postupajući po Lušetićevu nalogu "naručio pružanje pojedinih usluga od unaprijed odabranih poslovnih subjekata", iako je znao da je Koncertna direkcija za nabavu tih usluga bila dužna provesti postupak javne nabave, na koji način je omogućio da jedno društvo i dva obrta, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od preko 88 tisuća kuna.

Uskok je u veljači, nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv četvorice osumnjičenika zbog davanja koncesije, bez javnog natječaja, za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na prošlogodišnjem Bundekfestu, čime su 'odabrani' poduzetnici navodno zaradili više od 6,4 milijuna kuna.

Istraga je pokrenuta protiv stručnog savjetnika u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimira Jurekovića, ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josipa Nalisa, ugostitelja Josipa Katića i glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunovića koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Bundekfesta i suradnik 'suspendiranog' gradonačelnika Milana Bandića. Ne navodeći identitete osumnjičenih, već samo njihove funkcije, Uskok je na službenoj internetskoj stranici naveo da ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara