Proslavljeni borac protiv korupcije i Kremlja: Sud odbio uhićenje Navaljnog

Ilustracija: YouTube

RUSKI sud u petak je odbacio zahtjev tužiteljstva i zatvorske službe da izda uhidbeni nalog za blogera Alekseja Navaljnoga, pod sumnjom da je prekršio uvjete kućnoga pritvora.

Sud je ocijenio da se neće mijenjati "pretprocesna ograničenja" toga glasnog kritičara Kremlja, rekla je glasnogovornica moskovskoga suda, što znači da će Navaljni ostati u kućnom pritvoru i ne smije se služiti internetom do saslušanja 14. kolovoza. Suradnici Alekseja Navaljnoga prije su već rekli kako je zatvorska služba zahtijevala njegovo uhićenje jer je komentirao tzv. "slučaj Yves Rocher" u kojem je optužen za krađu više od trideset milijuna rublja (4,8 milijuna kuna) iz dvaju poduzeća, od kojih je jedno povezano s tom francuskom kozmetičkom kompanijom.

Navaljni i drugi utjecajni oporbenjaci tvrde da je taj slučaj politički motiviran. Slika nasmiješenoga Navaljnog objavljena je na njegovu Twitteru samo nekoliko minuta poslije sudske odluke od odbijanju uhićenja.

Navaljni se proslavio kao borac protiv korupcije i aktivist koji je predvodio ulične prosvjede koji su 2011. i 2012. uzdrmali Kremlj i pokvarili Putinov povratak na mjesto predsjednika države u trećem mandatu. On tvrdi da ga Kremlj želi ušutkati jer strahuje od potencijalnog protukandidata Putinu koji Rusijom vlada od 2000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara