Prosvjed 4.000 rumunjskih liječnika zbog malih plaća: U šest godina zemlju napustilo 14 tisuća liječnika i 50 tisuća medicinskih sestara

Prosvjed 4.000 rumunjskih liječnika zbog malih plaća: U šest godina zemlju napustilo 14 tisuća liječnika i 50 tisuća medicinskih sestara

Ilustracija: YouTube

VIŠE od 4.000 liječnika i zdravstvenog osoblja u Rumunjskoj prosvjedovalo je u subotu u Bukureštu tražeći više novca za zdravstveni sustav i veće plaće kako bi se spriječio odljev medicinskih stručnjaka u inozemstvo, napose u zapadnu Europu.

"Financiranje je goruće pitanje. Dosegne li, kako je obećano, šest posto BDP-a, sve ostalo se može dogovoriti i urediti kroz pregovore", rekao je za AFP predsjednik Liječničke komore Vasil Astarastoaie, podsjetivši da se za zdravstveni sektor trenutačno odvaja oko četiri posto BDP-a, a u Francuskoj i više od 10 posto.

"Pacijenti i osoblje su diskriminirani s obzirom na mjesto rođenja"

"Zdravstveni sustav mora pružati sigurnost radnom osoblju i pacijentima", istaknuo je i dodao da potonji "nemaju svi iste izglede" što se tiče kvalitete usluge jer su "diskriminirani s obzirom na mjesto rođenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaganja moraju omogućiti da se ta nejednakost dokine", dodao je Astarastoaie. Mnoge bolnice u unutrašnjosti zemlje zatvorene su ili im nedostaje dobar broj stručnjaka i primjerene medicinske opreme.

Noseći bijele zastave s crvenim križem sindikata radnika u zdravstvu prosvjednici su prošli središtem Bukurešta do parlamenta.

Prosječna mjesečna plaća liječnika specijalista u Rumunjskoj je oko 435 eura, po podacima Liječničke komore koja zvoni na uzbunu jer je od 2007. u inozemstvo, uglavnom u zapadnu Europu, otišlo više od 14.000 liječnika i više od 50.000 medicinskih sestara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara