Prosvjed pred Vladom: Lažiraju se podaci o pobačajima, prestanite se ulizivati Crkvi

Foto: M.P.Š./Index

"U HRVATSKOJ se već dugi niz godina odvija tiha kriminalizacija pobačaja, a cijela sfera reproduktivnog zdravlja žena prešla je u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija", istaknule su pripadnice Ženske mreže Hrvatske koje su organizirala javni protest pred Vladom povodom drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima u različitim gradovima Hrvatske.

Broj pobačaja na zahtjev 1990. godine u Hrvatskoj je bio 38.500, 2006. je spao na 5000, a u 2013. na 3800.

"Nevjerojatno je da se tako drastično smanjio broj pobačaja na zahtjev, a istovremeno enormno povećao broj spontanih pobačaja. Smatramo kako mnoge bolnice lažiraju istinitu brojku. Imamo informacije da žene koje u bolnicu dođu na pobačaj daju novce liječniku koji im potom piše da je došlo do spontanog pobačaja i još dodatno novac dobije tako da se naplati od HZZO-a pod dijagnozom spontanog pobačaja", rekla je za Index Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska.

Upravo iz tog razloga zahtijevaju od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da na svojim brošurama koje prate pobačaje pišu točni podaci.

Brošure HZJZ o pobačajima s netočnim podacima

"U predgovoru brošure sad piše da njihovi podaci nisu točni i da su nepotpuni jer im bolnice ne šalju izvještaje. Inzistiramo da se izvješća dostavljaju i da Vlada osnuje povjerenstvo da istraži broj porasta koji se navode kao spontani pobačaji. Ako su podaci točni, a mislimo da nisu, oni su indikatori opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena i Ministarstvo to mora istražiti", ističe Genov, dodajući kako ne žele da se ikada više obavljaju pobačaji vješalicama kao što su si nekad žene radile.

Isto tako Ženska mreža, kaže zahtjeva da žene imaju pristup sigurnom pobačaju u za to licenciranim ustanovama javnog zdravstva, zbog toga što one koje budu primljene u bolnicu budu izložene šikaniranju medicinskog i nemedicinskog osoblja i zato što je cijela procedura neujednačena.

"Žene su i ekonomski kažnjene jer plaćaju velike iznose za pobačaje u svakom dijelu Hrvatske različito što pokazuje da to nije standardizirana usluga i žene su na taj način kažnjavane zbog nečeg što čine. Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da im omogući ono što omogućuje zakon" rekla je Genov.

"Negdje medicinske sestre ženama daju brošure protiv pobačaja"Istaknula je kako ih stalno nazivaju žene jer ne žele u bolnice budući jer ih u nekima dočekaju medicinske sestre i stavljaju im svoje vlastite brošure u kojima veličaju plod i porođaj.

"Žena je već time šikanirana. Ne smije biti ideološki oobojenihporuka u ustanovama javnog zdravstva", poručila je Genov.

Smatra kako je pobačaj na zahtjev jedina zdravstvena usluga koja se u različitim krajevima Hrvatske različito plaća, što je tvrdi, nedopustivo.

"To je kažnjavanje žena koje plaćaju nešto jer netko osuđuje pobačaj. Oni koji ga osuđuju ne trebaju ga raditi. Žene koje su prisiljene napraviti pobačaj ne smiju biti diskriminirane, pobačaj je mjera koja je uvedena i legalizirana u svim pristojnim zemljama zato da štiti zdravlje i života žena.

Žene su od pamtivijeka pribjegavale pobačaju kao krajnjem sredstvu da ne rode neželjeno dijete. One će uvijek iznaći način, znamo i to iz zemalja gdje je kriminaliziran pobačaj, rekla je Genov.

"Liječnik s prigovorom savjesti ne smije raditi u bolnici"

Napomenula je kako svaki liječnik ima pravo na prigovor savjesti i da je to individualno, a ne kolektivno pravo, te da ga nipošto ne može imati javna zdravstvena ustanova.

"Liječnik koji ima prigovor savjesti treba promijeniti struku ili otići u privatnu ordinaciju koja to ne radi. U ustanovi javnog zdravstva koja je licencirana da obavlja pobačaje liječnik mora to raditi, odnosno bolnica treba zaposliti nekog tko nema prigovor savjesti.

Čule smo od žena, no to je informacija koja nije plod našeg neposrednog saznanja ne bi se htjeli izlagati tužbama. Ali žene nam često kažu da budu odbijene u ustanovama javnog zdravstva i onda dobiju informaciju o tome gdje obaviti u privatnim klinikama. Znamo da se radilo u Zaboku i Zagrebu na takav način.

A moram napomenuti kako je pobačaj u privatnoj ordinaciji ilegalan. Ministarstvo zdravlja prema zakonu je dužno licencirati ustanove i samo one to smiju raditi jer je bitno da se ta pojava prati", kaže Genov.

Istaknula je kako od svih zemalja u Europi Nizozemska ima najmanji broj pobačaja, a Hrvatska je odmah iza nje.

"To je nevjerojatno za zemlju u kojoj nemamo spolnog odgoja i gdje srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zakonom zabranjen jer ih tome uče na vjeronauku. Nemoguće je da je broj pobačaja u Hrvatskoj drugi u Europi. To je samo plod smještaja pobačaja u sivu zonu koje se obavljaju u privatnim ustanovama i to je nedopustivo. Žene ne smiju biti kažnjene niti lošim postupkom niti enormnom cijenom", upozorila je Bojana Genov u ime Ženske mreže Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara