Prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru: "Neka se vlast ne igra s poginulima za domovinu jer će proći kao četnici ´91."

Foto: Vlado Kos/Cropix

PRVI prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru održan je na središnjem gradskom trgu u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata.

Predsjednik udruge Petar Janjić Tromblon pozvao je Vladu i Hrvatski sabor da odgode uvođenje ćirilice u Vukovaru, uvedu moratorij od najmanje 20 godina na dvojezičnost, a policiju je pozvao da utvrdi točan broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru i pokrene postupak sankcioniranja onih koji ističu četnička obilježja. Vladu su pozvali da im odgovori najkasnije za 15 dana.

"Inače ćemo krenuti u osnivanje organizacijskog tijela pod nazivom Nacionalni obrambeni pokret usmjeren na rušenje ove sadašnje vlasti svim demokratskim sredstvima. U njega ćemo uključiti sve organizacije civilnog društva, sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao i sve ostale koji imaju iste težnje kao mi. Udruga ratnika u pet do 12 upozorava hrvatsku vlast da se ne igra s Domovinskim ratom, da se ne igra s mrtvima koji su dali svoje živote za domovinu jer će gadno proći, kao četnici 1991. godine", istaknuo je Janjić.

"Neka Milanović ode u Beograd, uništiti njihovo gospodarstvo"

Tromblon je rekao da je postotak Srba u Vukovaru, prema podacima Državne uprave, 22 posto, a ne 34 posto, kao u popisu stanovništva, te da Hrvatima treba pribrojati i 5.000 građana stradalih u Domovinskom ratu.

"Ne smijemo dozvoliti uvođenje ćirilice ne samo u Vukovaru, nego nigdje u domovini. To danas predstavlja zariven nož u leđa, a sutra će biti zariven u prsa cijelom hrvatskom narodu, vukovarskoj bitci i Domovinskom ratu u cjelini. Osvrnimo se na četnička orgijanja svih ovih godina oko Vukovara, pa i za pravoslavni Božić u Borovu Selu. Sjetimo se srkvnjavnjenja naših obilježja na Ovčari i Borovom Selu. Pogledajmo zapise s interneta i Facebooka, s njihovih proslava gdje su istaknuti kokarda, tri prsta, oružje i natpisi na ćirilici da je Vukovar Srbija i da će nas ponovo klati. E neće, jer nikada neće dobiti ćirilicu i neće dobiti Vukovar"

Tromblon je bio kritičan prema odlasku premijera Zorana Milanovića u Beograd.

"Neka ide u Srbiju, tamo živjeti. Nama u Vukovaru i Hrvatskoj nije potreban. Po nama, ratnicima, nije se trebao ni vratiti. Trebao je tamo i ostati pa neka započne proces uništenja njihovog gospodarstva kao što je uništio i naše", rekao je.

"Mogu kineski i inuitski, ali ne i ćirilica"

Skupu se odazvalo nekoliko stotina građana, uglavnom članova Udruge iz 23 hrvatska grada čiji su predstavnici također govorili. Jedan od posljednjih branitelja Sajmišta, Željko Kekić, s govornice je poručio:

"Svi koji žive ovdje, ostvaruju prava. I sada još kao kruna svega još ćemo na ćirilici imati napise. E pa, gospodo, ne može. Može inuitski, može kineski, može japanski, ali ovo ne može", rekao je.

Na pitanje zašto su samostalno organizirali prosvjed, a ne zajedno s koordinacijom udruga koja prosvjed organizira sljedeće subote, Janjić kaže kako s koordinacijom dobro surađuje i da će doći i na njihov prosvjed.

HSP dr. Ante Starčević počeo prikupljati peticiju za moratorij na uvođenje ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru

U središtu Zagreba članovi HSP-a dr. Ante Starčević počeli su prikupljanje potpisa za peticiju za desetogodišnji moratorij na uvođenje ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru.

Akcija nazvana 'Zagreb za Vukovar' pokrenuta je u cilju potpore stranačkim kolegama u tom gradu, koji već mjesec dana prikupljaju potpise za peticiju, ali i svim građanima kojima je Vukovar na srcu, izjavio je zamjenik šefice stranke Ivan Tepeš novinarima na Trgu bana Jelačića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara