Prosvjed stanara Mesničke: "Ovaj je "cirkus" nastao Bandićevim izravnim uplitanjem u projekt"

Foto: FaH

STANARI Mesničke ulice i Gornjeg grada prosvjedom su danas upozorili da su Mesnička i Streljačka ulica obnovljene tako da je ugrožena sigurnost pješaka i zatražili da se obilježe pješački prijelazi i nogostup od kolnika odvoji fizičkom barijerom.

Traže i da se svjetleći led markeri, koji u ravnini ceste obilježavaju granicu kolnika, uklone kako zbog sigurnosti, tako i zbog toga što njihovo treperenje noću smeta stanarima.

Prosvjednici su na neobilježeni pješački prijelaz na, kako ističu, vrlo prometnom križanju Ilice i Mesničke, upozorili i performansom. Napravili su "zebru" od stiropora i preko nje prelazili ulicu.

Postavljanje fizičke barijere između kolnika i nogostupa traže zbog sigurnosti pješaka, osobito djece, ali i vozača, te zato da se onemogući parkiranje i zaustavljanje vozila ili njihovo proklizavanje na nogostup.

Ina Valmut, jedna od organizatorica prosvjeda, koji je okupio 20-ak građana, naglasila je da stanari "ne žele da ih se nasanjka", te da oni ustraju u svojim zahtjevima. Nismo išli na masovnost ali smo budni, dodala je.

Upitana što kaže na najave gradonačelnika Milana Bandića koji je rekao da će popraviti situaciju u obnovljenoj ulici te je li upoznata s troškovima, Valmut je rekla da nije upoznata s dokumentacijom i troškovima ali da joj je žao da se novac od prireza i poreza na ovakav način troši.

Gospodin Bandić će odgovarati za to vjerojatno na idućim izborima rekla je. Što se tiče novih radova kojima bi trebalo poboljšati sigurnost stanara čiji je početak najavljen za 29. listopada, Valmut je kazala da će stanari tražiti mišljenje stručnjaka o tome jesu li nova rješenja optimalna.

Komentirala je i izjavu gradonačelnika Bandića koji je "mamama Gornjeg grada" poručio da radije čuvaju svoju djecu, "a njega puste da radi svoj posao" rekavši da su njega pustili da radi svoj posao i da se nada kako je njegova izjava nije diskriminirajuća jer bi "u suprotnom Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova imala što za reći".

Tko su odgovorne osobe i institucije u ovom slučaju?

"Gradonačelnik rodno-spolnu diskriminaciju, očigledno, smatra šaljivom u svojim populističkim izjavama i medijskim istupima. Nama nije smiješna!
 
Nadalje, smatramo da je gradonačelnik "posel završil" svojim slavodobitnim otvaranjem Mesničke. Ovaj je "cirkus" nastao njegovim izravnim uplitanjem u projekt od samog početka. Da su gradonačelnik, odgovorne osobe i službe na ovom projektu napravile posao "kak Bog zapoveda" poštujući zakon i struku, do ovoga ne bi niti došlo. Na ovu problematiku im skrećemo pažnju još od 28.8. ove godine. Mi svi imamo pametnijeg (korisnog) posla i žalosno je da smo primorani baviti se stvarima za koje (od svojeg korisnog rada) plaćamo gradske i državne službe, koje bi se time zbog niza nepravilnosti trebale baviti po službenoj dužnosti.
 
Pitanja koja ostaju otvorena jesu: Tko su odgovorne osobe i institucije u ovom slučaju? Tko nije napravio svoj posao? Tko je prekršio zakon? Koliko nas građane ovo stvarno košta i zašto?

Poslužit ćemo se gradonačelnikovim, u za njega kriznim situacijama, često spominjanim riječima: "Neka institucije pravne države delaju svoj posao!"
 
U razvijenim demokratskim društvima kakvima i težimo, nikome ne pada na pamet dovoditi u pitanje pravo građana na prosvjed, a ponajmanje gradonačelniku zbog možebitnog negativnog medijskog odjeka i dosadašnjeg medijskog pritiska. Pravo je mislećeg pojedinca da misli, a ne da prati masu, da bude slobodan, a ne sputavan u onome što misli i da bude siguran, a ne ugrožen", pita se Ana Janković Čikos, jedna od organizatorica današnjeg prosvjednog okupljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara