Prosvjed studenata kojima nije plaćen rad u Montmontaži: "Platite studente, bando kapitalistička!"

Prosvjed studenata kojima nije plaćen rad u Montmontaži: "Platite studente, bando kapitalistička!"

Foto: Vlado Dugandžić/Cropix

DVADESETAK studenata prosvjedovalo je danas ispred zgrade Lavčevića u Splitu. Dio je to od 40 njih koliko je ovo ljeto preko Student servisa radilo u tvrtki Montmontaža - Plinovodovod na izgradnji plinovoda između Skradina i Šibenika. Za svoj rad nikada nisu plaćeni.

Iako su na gradilište dovedeni samo kako bi punili vreće pijeskom, čim su započeli s radom situacija se izmijenila, rekao nam je jedan od studenata Mateo Šetka.

"Osim punjenja vreća mi smo bili zaduženi za nošenje tih vreća u rovove, podešavanje cijevi. Dakle radili smo ekstremnim uvjetima, od 40 stupnjeva na više. Radili smo bez ikakve zaštite na radu, nije bilo ni kaciga, rukavice smo na primjer, sami morali nositi. Dobili smo nedovoljne količine vode, hrana koju smo dobivali za ručak su bile splačine", otkriva Šetka.

Uvjeti u kojima se radilo bili su ekstremni: na vrućinama koje su dosezale 40 stupnjeva radilo se po 13 sati dnevno. Nakon svega, tvrtka im je ostala dužna oko 200 tisuća kuna. "U prosjeku od 4000 do 6500 kuna po radniku, a radilo nas je oko 40 ili nešto. Obećano nam je bilo 275 kuna po danu. Javili smo se svima, ali Student servis je digao ruke od toga, znači odustali su i od svoje provizije. Montmontaža-Plinovodovod je prebacio svoje radnike na drugu firmu i račun im je blokiran. Dakle, tipična hrvatska situacija", pojašnjava Šetka.

SC: Nismo odgovorni za poteze poslodavca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski servis preko kojeg se posao radio jasno se ogradio od ovog slučaja stavkom ugovora koja kaže da u slučaju neisplate ne postoji nikakva solidarna odgovornost Studentskog centra.

Studenti ističu kako ovo nije dobra poruka studentima koji preko ovog Centra traže posao.

"Kada će drugi studenti čitati ove članke po novinama, bit će obeshrabreni za traženje posla. Pokušat ću tražiti, a nadam se nekoj tvrtki u kojoj mogu doći do plaće", poručuje Šetko.

Današnjim prosvjedom studenti su kažu, željeli poručiti kako možda izvršnim direktorima poput Zdenka Lalića ostavljanje 40 studenata na cjedilu ne znači ništa, ali je zarađeni novac njima značio uvjet normalnog života i studija, koji neki od njih sada neće moći realizirati.

Zato pozivaju sve koji su se našli u sličnoj situaciji da im se pridruže u sličnim akcijama koje će uskoro organizirati u Splitu i Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara