Prosvjedi na treću godišnjicu katastrofe u Fukushimi: Ni Europljani, ni Japanci ne žele nuklearke

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NEKOLIKO desetaka tisuća ljudi u nedjelju je sudjelovalo u antinuklearnim prosvjedima u Tokiju, organiziranim u povodu obilježavanja treće godišnjice nuklearne katastrofe u Fukushimi, najgore nakon one koja je pogodila Černobil. Prosvjednici su se okupili u središtu grada u parku Hibiya, nedaleko od zgrada vlade i ministarstava, a potom se uputili prema zgradi parlamenta.

Svojim okupljanjem demonstranti izražavaju nezadovoljstvo i osuđuju nuklearnu industriju te premijera Shinzu Abea koji se od povratka na vlast prije nešto više od godinu dana zalaže za ponovno puštanje u rad nuklearnih centrala na otočju, obustavljenog nakon nesreće u Fukushimi. Abe nuklearnu energiju smatra neophodnom s obzirom na to da Japanu nedostaju prirodni izvori energije.

"Važno je da postignemo da nas se i dalje čuje i zamjećuje", rekao je jedan od prosvjednika. "Danas se u Japanu električna energija ne dobiva iz nuklearnih elektrana. Ako nastavimo s ovakvom politikom - bez nuklearki, zauzmemo se za promicanje obnovljivih izvora energije te uložimo u tehnologiju niske energetske potrošnje, mogli bismo živjeti bez nuklearki", kazao je.

Japanci su spremni za obilježavanje sjećanja na 9. ožujka 2011. kada je otok pogodio potres magnitude 9 praćen tsunamijem, nakon čega je 11. ožujka uslijedilo veliko oštećenje nuklearne elektrane u Fukushimi. U katastrofi su smrtno stradale 15.884 osobe, a 2636 ih se smatra nestalima. Po službenim podacima policije od stresa i zdravstvenih komplikacija nakon katastrofe je umrlo još 1656 ljudi.

Tisuće protivnika nuklearki prosvjeduju na Rajni

Više tisuća francuskih, njemačkih i švicarskih protivnika nuklearnih centrala okupilo se u nedjelju na mostovima rijeke Rajne u prigodi treće obljetnice katastrofe u Fukushimi, u Japanu, tražeći zatvaranje najstarije francuske nuklearke u Fessenheimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po procjeni policije, na osam mostova preko Rajne, od Strasbourga preko Fessenheima do švicarske granice okupilo se gotovo 3.5000 prosvjednika s obiteljima, transparentima i udaraljkama.

Upriličene su različite simbolične akcije poput one u Strasbourgu tijekom koje su prosvjednici polijegali na Europski most, ljudskih lanaca koji su povezali dvije obale, puštanja balona, govora i odavanja počasti žrtvama Fukushime minutom šutnje.

Dio prosvjednika treba sredinom poslijepodneva poći u povorci prema nuklearci u Fessenheimu, najstarijoj centrali u Francuskoj koja još radi, tražeći njezino "trenutačno zatvaranje".

Fessenheim kojom upravlja Electricite de France je jedina od devetnaest francuskih centrala (ukupno 58 reaktora) čije je zatvaranje predsjednik Francois Hollande najavio za konac 2016.

Među prosvjednicima u Fessenheimu bio je i Japanac Naoto Matsumura kojeg zovu "posljednjim čovjekom iz Fukushime", koji trenutačno boravi u posjetu Europi kako bi upozorio na nuklearnu opasnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara