Prosvjetna inspekcija traži razrješenje ravnateljice OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru jer je protuzakonito izabrana!

Prosvjetna inspekcija traži razrješenje ravnateljice OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru jer je protuzakonito izabrana!

Foto: os-sinise-glavasevica-vu.skole.hr

PROSVJETNA inspekcija predložila je Školskom odboru Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru razrješenje ravnateljice Marije Budimir, jer je nadzorom obavljenim u listopadu utvrđeno da je ravnateljica izabrana na natječajnom postupku u kojemu je povrijeđen Zakon, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Ne razriješi li Školski odbor ravnateljicu na prijedlog inspektora u roku od 15 dana, o razrješenju će odlučiti ministar Željko Jovanović, najavljuju iz MZOS-a.

Škola je, kako ističu iz MZOS-a, u natječaju navela uvjete protivne izričitoj zakonskoj odredbi. Izostavljanjem prava natjecanja osobama koje su radno iskustvo stekle radom u srednjoj školi, a koje po zakonu imaju pravo natjecanja, njih se unaprijed eliminiralo i diskriminiralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Školski odbor vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića trebao bi o razrješenju ravnateljice odlučivati idućega tjedna te danas nisu željeli komentirati nalaz prosvjetne inspekcije.

Ravnateljica Budimir za Hinu je izjavila da će se škola konzultirati s pravnicima, naglasivši kako su dosad već provedeni inspekcijski nadzori kojima ništa nije utvrđeno.

Kako su na upit Hine odgovorili iz MZOS-a, u prethodnim inspekcijskim nadzorima koji su provedeni u posljednje dvije godine, provjeravani su navodi iz tada zaprimljenih podnesaka, a zakonitost objave natječaja nije bila predmetom tadašnjih nadzora.

Razrješenje ravnatelja zbog propusta u postupku izbora i imenovanja nema kao posljedicu nikakvu zapreku da razriješena osoba bude ponovno izabrana za ravnatelja, ali natječajni postupak mora biti proveden na zakonit način i u istom se mora osigurati ravnopravnost svih potencijalnih kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete, ističu iz MZOS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara