Protestiraju zbog špijuniranja, a ni sami nisu ništa bolji: Europski špijuni surađuju u masovnom nadzoru

Protestiraju zbog špijuniranja, a ni sami nisu ništa bolji: Europski špijuni surađuju u masovnom nadzoru

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠPIJUNSKE agencije u zapadnoj Europi surađuju u masovnom nadzoru interneta i telefonskih komunikacija kao i njihovi američke kolege koji kritiziraju europske vlade.

Pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, britanski Guardian navodi da agencije prisluškuju komunikacije putem optičkih kablova i tajno surađuju s privatnim telekomunikacijskom tvrtkama. Njemačku, Francusku, Španjolsku, Švedsku i Nizozemsku navodi kao zemlje u kojima obavještajne agencije razvijaju takve metode u suradnji s kolegama, uključujući britansku agenciju GCHQ koja u europskom špijuniranju igra vodeću ulogu.

Izvješće bi moglo dovesti u neugodnu situaciju vlade tih zemalja, osobito Njemačku i Francusku koje su najglasnije u prosvjedima protiv američkog masovnog prisluškivanja europskih komunikacijskih mreža koje je razotkrio Snowden.

Aktualni šef američkih obavještajaca James Clapper natuknuo je u utorak u Kongresu da je dramatična reakcija europskih vlada na informacije o špijuniranju u najmanju ruku licemjerna.

Britanski špijuni impresionirani njemačkim i francuskim agencijama

Njemačka je, zajedno s Brazilom, u petak u UN-u iznijela prijedlog rezolucije koji poziva da se stane na kraj pretjeranom elektroničkom nadzoru, prikupljanju podataka i drugim kršenjima privatnosti. Berlin je osobito ogorčen zbog otkrića da je NSA pratila i mobitel kancelarke Angele Merkel.

Kako ističu, dokumenti GCHQ-a koje je objavio Snowden pokazuju da se britanska agencija hvali da je savjetovala europske kolege o tome kako mogu zaobići domaće zakone koji bi trebali ograničiti njihove nadzorne ovlasti. Pozivajući se na izvješće GCHQ-a iz 2008. o situaciji u svakoj zemlji, list navodi da su britanski špijuni bili osobito impresionirani njemačkom agencijom BND, koja ima "golem tehnološki potencijal i dobar pristup srcu interneta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pomagali smo BND-u... u opravdavanju reformi ili reinterpretaciji jako restriktivnih zakona o prisluškivanju u Njemačkoj", navodi se u dokumentu.

Britanska agencija hvali također francusku agenciju DGSE, osobito njezine bliske veze s jednom neimenovanom telekomunikacijskom tvrtkom, koje je GCHQ želio iskoristiti. "Uspostavili smo kontakt s glavnim industrijskim partnerom DGSE-a koji ima inovativne pristupe nekim izazovima interneta, povećavši izglede da GCHQ iskoristi tu tvrtku u području razvoja protokola", stoji u izvješću.

Nezadovoljni jedino Italijom

Slično se ocjenjuju i obavještajne agencije u Španjolskoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Španjolski CNI dobio je pohvale za svoje veze s neimenovanom britanskom telekomunikacijskom tvrtkom, a švedski FRA zbog zakona iz 2008. koji je jako proširio nadzorne ovlasti.

Britanci nisu zadovoljni samo Italijom zbog sukoba između suparničkih agencija i pravnih ograničenja za njihove aktivnosti, piše Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara