Protivnici fiskalizacije na tržnicama kod Josipovića, traže moratorij od tri mjeseca

Protivnici fiskalizacije na tržnicama kod Josipovića, traže moratorij od tri mjeseca

Foto: Damir Krajač / Cropix

I DALJE traje pobuna protiv fiskalizacije na tržnicama. Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan naveo je probleme koji ih muče te zahtjeve koje imaju:

"Prva stvar koju tražimo od Ministarstva poljoprivrede je revizija Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Onda uređivanje veleprodaje, na način da se više gotovinom više ne može kupovati na zelenim tržnicama, nego isključivo virmanski i karticama. Imamo velikih problema s divljom prodajom 'iz ruke', a problem je i s divljim prodajama tik uz tržnice, na prostorima koji nisu u našoj koncesiji", rekao je Pervan koji kaže kako traže moratorij na Zakon o fiskalizaciji u trajanju od tri mjeseca.

"Da u ta tri mjeseca u koordinaciji tržnica, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija napravimo snimanje na terenu, provedemo reviziju OPG-a te s Ministarstvom financija dogovorimo da se sve tvrtke i obrti u blokadi, a koji nisu ušli u predstečajnu nagodbu i nisu dogovorili otplatu na 60 rata, maknu s tržnica", rekao je Pervan. Pervan predlaže paušal koji bi se plaćao po dužnom metru klupe. Na taj bi način, kaže, i prodavači i trgovci bili u jednakom položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako platite 250 kuna za dužni metar paušal državi, mi smo radili procjenu na jednoj tržnici, na Kvatrić, to je otprilike 350 tisuća kuna mjesečno. Na kraju mjeseca, kad bi to transferirali u državni proračun, to je na nivou godine skoro četiri milijuna kuna bez ikakve fiskalizacije, uz punu kontrolu", rekao je Pervan.

U Hrvatskoj ima oko sto tržnica, pa je matematika za punjenje proračuna jednostavna. Pervanov prijedlog je i manji PDV na hranu iz domaće proizvodnje na hrvatskim tržnicama. Na taj bi se način, kaže, štitila domaća proizvodnja i pokrenuo bi se kotač 'od njive do stola'.

"Na taj način, gospodine Liniću, garantiram vam da ćete biti heroj hrvatskih tržnica i da vam, kako ste u šali neki dan rekli, sigurno nitko neće baciti rajčicu u glavu", rekao je Pervan. Protivnici fiskalizacije za pomoć i razumijevanje obratili su se predsjedniku Ivi Josipoviću, koji ih je spremno saslušao.

"Predsjednik je bio vrlo zainteresiran za ovu problematiku, htio se informirati. Založio se da će razgovarati s ministrom Linićem na tragu toga da pokušamo još jednom sjesti za pregovarački stol i pokušamo još jednom naći zajedničko rješenje koje bi bilo na zadovoljstvo države i nas prodavača", rekao je Peša. Rekao je predstavnik prodavača Neven Peša. Najavio je veliki, ali miran i dostojanstven prosvjed koji će se u ponedjeljak u 12 sati održati na Markovom trgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara