Protuterorističkom akcijom u Belgiji neutralizirana teroristička ćelija: Ubijene 2 osobe

Protuterorističkom akcijom u Belgiji neutralizirana teroristička ćelija: Ubijene 2 osobe

Foto: FAH

DVIJE su osobe ubijene, a jedna je uhićena u akciji koja je provedena na istoku Belgije.

Policija je dobila nalog za pretragu 10 kuća u Bruxellesu i okolici te u Verviersu. U kućama su se nalazile osobe za koje se vjeruje da su se vratile iz Sirije, izvijestili su na novinskoj konferenciji. Dodali su kako je to bila aktivna ćelija koja je planirala veći napad.

Kada je policija došla do stana u Verviersu na njih su odmah zapucali džihadisti naoružani automatskim puškama. Nitko od policajaca nije poginuo.

"Sutra u 11 sati održat će se nova konferencija, a trenutačno ne možemo otkrivati druge informacije zbog operacije koja je još uvijek u tijeku. Policiji su pomogle specijalne postrojbe i sigurnosne snage. Stupanj opasnosti podignut je s 3 na 4, neka mjesta predstavljaju osobit problem", kazali su na novinskoj konferenciji.

Akcija je rezultat istrage koja traje već tjednima. Policija nije pronašla povezanost između propalog napada u Belgiji s onim koji se dogodio prošlog tjedna u Parizu.

Belgijski mediji javljaju kako je zbog prijetnje bombom evakuirano i zatvoreno sjedište policije u Bruxellesu.Na mjestu događaja se uz pucnjavu čulo i nekoliko eksplozija, javljaju lokalni mediji.

"Čuo sam eksploziju nakon koje je uslijedilo nekoliko pucnjeva", kazao je jedan od stanovnika Verviers za RTBF.

Drugi je stanovnik kazao kako su "strojnice pucale oko 10 minuta".

Stanovnica Verviers kazala je za RTBF kako se u trenutku akcije nalazila na ulici s djecom kada joj je prišao policajac i kazao joj da pobjegne u zaklon.

"Kada smo počeli trčati čuli smo tri ili četiri velike eksplozije", kazala je Marie-Laure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novine La Meuse na svojoj su internetskoj stranici objavili izjavu neidentificiranog policijskog službenika koji je rekao kako je "izbjegnut belgijski Charlie Hebdo".

Pripadnici Islamske države prijetili napadom

U Belgiji je zabilježena znatna aktivnost radikalnih islamista među muslimanskim stanovništvom, a agencija Belga izvijestila je kako su tri pripadnika Islamske države prijetila napadom na Belgiju u video snimci objavljenoj u srijedu.

Sud u Antwerpenu trebao bi dostaviti presudu za 46 osoba osumnjičenih da su regrutirali mlade ljude za rat u Siriji. Sud je ovog tjedna trebao objaviti presudu, no objava je odgođena za idući mjesec zbog nasilja u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara