Prva optužnica za korupcijski skandal u Turskoj

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNI državni odvjetnik u Istanbulu dovršio je pripremu prve optužnice u sveobuhvatnoj istrazi o korupciji u okružju turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, objavila je u petak agencija Dogan.

Državno odvjetništvo u Istanbulu nije bilo dostupno za izjavu na upit agencije AFP-a.

Taj prvi zbirni dokument odnosi se na niz malverzacija u upravnim tijelima okruga Fatiha u Istanbulu, uporištu Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlasti, dodaje agencija.

Gradonačelnik Fatih Mustafa Demir i više dužnosnika mjesne vlasti optuženi su za "korupciju", "krivotvorenje" i "povredu zakona o zaštiti prirodnih i kulturnih dobara", navodi Dogan.

Svi su uhićeni 17. prosinca i optuženi u okviru sveobuhvatne istrage o korupciji koja je potaknula ozbiljnu političku krizu u Turskoj, prije lokalnih izbora 30. ožujka i predsjedničkih u kolovozu.

Više desetaka istaknutih osoba, sve odreda bliske islamističko-konzervativnoj eliti koja od 2002. vlada u Turskoj, uhićeno je i optuženo u okviru tih istraga, među kojima i sinovi trojice ministara koji su dali ostavku.

Sve osobe koje su od prosinca bile u pritvoru, puštene su na slobodu.

Parlament treba 19. ožujka, na poziv oporbe, održati izvanrednu sjednicu na kojoj će razmotriti zahtjev za ukidanje parlamentarnog imuniteta četvorici bivših ministara osumnjičenih u korupcijskom skandalu, rekao je predsjednik parlamenta Cemil Cicek.

No ta će sjednica biti formalna jer AKP ima veliku većinu u skupštini i spriječit će svako glasovanje koje bi omogućilo ukidanje imuniteta zastupnicima osumnjičenim za korupciju.

Erdogan optužuje bivše saveznike iz bratstva muslimanskog propovjednika Fethullaha Guelena, veoma utjecajne u pravosuđu i u policiji, da su konstruirali optužbe kako bi ga uklonili s vlasti, što "guelenisti" odlučno niječu.

Vlada je uzvratila masovnim smjenama u policiji i u pravosuđu, otpustivši i smijenivši više tisuća redarstvenika i stotine sudaca koje je smatrala bliskima Guelenu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara