Prva sjednica Vlade nakon ljetnog odmora: 8. kolovoza bit će Dan sjećanja na Stjepana Radića

Foto: Hina

VLADA je na početku sjednice donijela uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije, koja nalaže da dosadašnji opskrbljivači nastave s isporukom do sklapanja novih ugovora za sezonu 2014./2015.

Vlada je usvojila i prijedlog šefa HSS-a Branka Hrga da se proglasi Dan sjećanja na Stjepana Radića. No umjesto Hrgovog zahtjeva da se obilježi dan atentata, Vlada je odlučila da se obilježi dan njegove smrti kako se ne bi isticali povijesni i politički sukobi.

A od premijera smo dobili i povijesnu lekciju. Upitao se tko je Radićev baštinik jer je on bio panslavist, antiklerikalac, a osvrnuo se i na njegovog atentatora Punišu Račića.

"Taj isti Puniša Račić je kaznu odslužio na vili u Dedinju, 20 godina zatvora, ako se ne varam. Iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali ga. Tko je tu čiji? Zato je Stjepan Radić u našoj kompliciranoj politici 20.stoljeća važan, velik i na neki način kontroverzan lik", rekao je Milanović.

Boravišna pristojba 2015. ostaje ista ovogodišnjoj

Vlada je na početku sjednice donijela uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije, koja nalaže da dosadašnji opskrbljivači nastave s isporukom do sklapanja novih ugovora za sezonu 2014./2015. Usvojena je i uredba o boravišnim pristojbama za 2015. Ministar turizma Darko Lorencin.

''U ovoj godini predviđa se ubiranje 381 milijun kuna s osnova boravišne pristojbe. Ovom uredbom predlaže se da pristojba ostane na istoj razini i za 2015. godinu'', rekao je Lorencin.

Osniva se Povjerenstvo za suzbijanje neprijavljenog rada

Vlada je donijela i odluku o formiranju međuresornog Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada.

O razlozima i borbi protiv rada na crno više je rekao resorni ministar Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Neprijavljeni rad je u Hrvatskoj dosta raširen potrebno je snažniju borbu pokrenuti da taj neprijavljeni rad postane prijavljeni rad i da radnici imaju prava koja im proističu iz prijavljenog rada. Potreba da se oformi međuresorno povjerenstvo proizlazi iz potrebe da se problem riješi interdisciplinarnim pristupom, vrlo jakom međuresornom suradnjom i koordinacijom aktivnosti nadležnih tijela“, kaže Mrsić.

Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je na Vladi o stanju proračunskih zaliha, koje su na kraju lipnja iznosile 30 milijuna kuna.

„Bitno je reći da se državni proračun nalalazi pod određenim dijelom i izdvojenim sredstvima koje terete nepravomoćne presude u iznosu od 83 milijuna kuna, kada one postanu pravomoćne teretit će proračunsku zalihu to znači da ćemo u tom iznosu teretiti proračunsku zalihu“, poručio je Lalovac.

40 milijuna kuna zajma za zaštitu od poplava

Vlada je danas dala suglasnost Hrvatskim vodama da pokrenu postupak uzimanja zajma u visini od 40 milijuna eura kod Razvojne banke Vijeća Europe za 'Projekt zaštite od poplava'.

Tim projektom namjerava se unaprijediti, obnoviti i dograditi postojeći sustav zaštite od poplava kako bi se ubuduće smanjili rizici od poplava i na dunavskom i jadranskom riječnom slijevu. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura, polovica bi se financirala tim zajmom, a druga polovica bila bi iz izvornih prihoda Hrvatskih voda.

Njime se želi napraviti 15 većih sustava zaštite od poplava, a proveo bi se od 2015. do 2018. Zajam bi trebalo otplatiti do 2027. uz poček od pet godina. Za zahvate vrijednije od 3 milijuna eura ili za one za koje je potrebna studija utjecaja na okoliš, prije povlačenja sredstava bit će potrebno dobiti odobrenje Razvojne banke Vijeća Europe

Donesena je i odluka o formiranju međuresornog Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada, a razloge i borbu protiv rada na crno obrazložio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Neprijavljeni rad u Hrvatskoj je dosta raširen i potrebno je pokrenuti snažniju borbu da taj neprijavljeni rad postane prijavljen te da radnici imaju prava koja im proistječu iz prijavljenog rada", pojasnio je Mrsić potrebu suzbijanja rada na crno.

Potreba da se oformi međuresorno povjerenstvo proizlazi, kazao je, iz potrebe da se problem riješi interdisciplinarnim pristupom, jakom međuresornom suradnjom i koordinacijom aktivnosti nadležnih tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara