Prvi dio akcije prošao je uspješno: Kruzer Costa Concordija podignut je s grebena

Foto: Guliver Image / Getty Images

GOTOVO dvije godine, točnije 20 mjeseci nakon dramatičnog nasukavanja, počelo je izvlačenje olupine kruzera Costa Concordia iz mora pored otočića Giglia, na jugu Italije. Riječ je o najskupljem izvlačenju broda u povijesti i dosad nezabilježenoj operaciji koja bi mogla stajati više od 600 milijuna dolara.

Oluja odgodila početak

Prvo je oluja za tri sata odgodila početak operacije za koju se vjerovalo da će trajati oko 12 sati. Inženjeri su uspjeli odvojiti brod od grebena na kojem je ležao. Nadaju se da će tako lakše rotirati brod.

Jedan od inženjera koji je radio na projektu, Sergio Griotto, kazao je novinarima da je sve išlo po planu te da nije bilo problema. Nakon nekog vremena mogao se vidjeti dio broda koji je bio potopljen, a do sredine dana već je bio uspravljen tri stupnja.

Objavljeno je da je brod uspravljen te da je pomaknut na platformu koja je napravljena na morskom dnu kraj kruzera. Platforma se nalazi 30 metara ispod razine mora. Operacija će se sigurno nastaviti na utorak kada bi se trebala završiti. Dio broda koji je bio izvan mora napunit će se vodom kako bi se uz pomoć gravitacije brod izravnao. U prvim satima operacije nije bilo vidljivo zagađenje mora, javlja Reuters.

Već ranije su ispumpali preostalo gorivo kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša, no lokalno stanovništvo ipak je zabrinuto. "Ako ga ne izvuku i ostane tu, ne znam. Kako će ga maknuti, u komadima? On je ovdje postao poput nekog otiska, nadam se da će ga uspjeti odvući. Kažu da postoji rizik mikro tsunamija ako nešto pođe po zlu", kažu stanovnici.

Podsjetimo, kruzer - sedam puta veći od Titanica, nasukao se u siječnju 2012. nakon što je udario u hrid i prevrnuo se. Istraga je pokazala da je kapetan, Francesco Schettino, brod previše približio otoku Gigliju u neuspjelom manevru. Optužen je za ubojstvo iz nehaja, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4.000 putnika i članova posade. Prijeti mu 20 godina zatvora.

Za smrt 32 ljudi već su ranije osuđeni koordinator kompanije Costa Crociere, Roberto Ferranini, direktor brodskog hotela, dva časnika i kormilar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara