Prvi maj u BiH: Građani na izletištima, prosvjedovat će se krajem mjeseca

Prvi maj u BiH: Građani na izletištima, prosvjedovat će se krajem mjeseca

Foto: Hina (Ilustracija)

NAJVEĆI broj građana u Bosni i Hercegovini prvi svibnja proslavlja na izletištima, u Tuzli je oko 1.500 nezaposlenih tražilo pravo na rad, a sindikati su najavili veliki prosvjedni skup za 27. svibnja.

Sindikat Solidarnost u Tuzli je organizirao mirnu prosvjednu šetnju od sjedišta nekoliko tvrtki uništenih u privatizaciji do zgrade pravosudnih institucija u središtu grada.

Predstavnik radnika Sakib Kopić rekao je kako je prosvjedni skup u Tuzli okupio obespravljene radnike iz Tuzlanske županije, koji su tom prigodom prisjetili na uništavanje svojih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, na izvanrednom kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH održanom u četvrtak u Sarajevu donesena je odluka o organiziranju općeg štrajka upozorenja 27. svibnja u 12 sati koji bi, po navodima organizatora, trebao okupiti 150.000 radnika. Iz sindikata je priopćeno da sindikalisti traže usklađivanje najniže plaće s rastom troškova života uz poštivanje svih kolektivnih ugovora.

Prema službenim podacima u BiH je broj nezaposlenih u posljednjih četrnaest godina porastao za oko 130.000 i danas iznosi 44 posto ukupnog broja radno sposobnog stanovništva. S 560.000 nezaposlenih BiH ima najlošiju statistiku u jugoistočnoj Europi.

Unatoč tome, najveći broj građana je prvosvibanjske praznike, koje je većina javnih institucija spojila s vikendom, proveo na izletištima, a nemali broj izvan zemlje.

Svjedoče tome i velike gužve na graničnim prijelazima, napose u Doljanima na jugu zemlje prema Metkoviću i u Gradiški na sjeveru gdje se na prijelaz čeka oko sat vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara