Prvi puta nakon 16 godina na kioske nije došao časopis Zarez

Prvi puta nakon 16 godina  na kioske nije došao časopis Zarez

Foto: Facebook (Zarez)

"BUDUĆI da do utorka 24. ožujka nismo dobili prihode od prodaje posljednjih brojeva, niti novi ugovor za 2015. godinu, niti dio dodijeljenih sredstava za provođenje programa u 2014. godini od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za 2015. godinu na čijim smo natječajima ostvarili financiranje, novi broj Zareza morat će pričekati neki drugi dan", stoji u obavijesti i isprici uredništva časopisa Zarez svojim čitateljima u kojem se objašnjava kako se 405. broj nije našao na kioscima. Kada će izaći i hoće li uopće izaći, za sada nije poznato.

Sektor kulture je marginaliziran

Podsjetimo kako je Andrea Zlatar Violić  prije stupanja na dužnost ministrice kulture obnašala dužnost glavne urednice časopisa Zarez kojem je i ove godine od Ministarstva kulture osigurano 550 tisuća kuna na ime državne potpore.

Uredništvo Zareza, ogradilo se kako odluka da se zaustavi rotacija novog broja nema veze sa smjenom ministrice.

"Premda se neizlaženje Zareza naizgled podudara s preslagivanjem snaga u nadležnoj instituciji, o poveznicama između dva događaja može se govoriti isključivo osvrnemo li se na širi plan: sektor kulture je i dalje marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne može funkcionirati zbog svojih specifičnosti i obilježen krajnjom nesigurnošću kako svojih proizvoda, tako i svojih radnika", stoji u priopćenju.

Podsjetimo kako se prva veća afera ministrice Zlatar Violić veže upravo uz Zarez kada ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proglasilo krivom i kaznilo s novčanom kaznom od 15 tisuća kuna.

Sukob interesa zbog Zareza

"Ministrica Zlatar Violić za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti i dalje je imala poslovne udjele od 6,67 posto u trgovačkom društvu Druga strana d.o.o., a koje je dobivalo financije za izdavanje nekoliko kulturnih i znanstvenih časopisa poput Zareza ili Vijenca", stajalo je u obrazloženju Povjerenstva.

U prijavi koja je podnesena protiv ministrice ističe se da je ministrica kulture imenovala članove Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo, te da je ovo vijeće donijelo  odluku temeljem koje se trgovačkom društvu Druga strana d.o.o., kao nakladnu časopisa, dvotjednika za kulturu „Zarez“ iz sredstava proračuna Republike Hrvatske dodjeljuju sredstva za 2012.g., u iznosu od 600 tisuća kuna.

Dodijeljeno 4,9 milijuna kuna

Podsjetimo i kako je Ministarstvo kulture nedavno objavilo popis 85 tiskanih i elektroničkih časopisa koji su dobili ukupno 4,96 milijuna kuna potpora. Kao i prethodne godine, najviše novca, po 550 tisuća kuna otišlo je izdavačima Zareza i Vijenca kojeg izdaje Matica hrvatska.

"Jedina razlika između Zareza i drugih časopisa s područja kulture i znanosti je što Zarez izlazi redovnim tempom od kojega do sada nismo morali odstupati pa se ovo prisilno odsustvo i nesigurnost našeg djelovanja lakše zamijeti nego u slučaju elektroničkih medija ili tiskanih medija koji izlaze u drugačijem tempu", tvrde iz uredništva Zareza koji se tako po prvi put od veljače 1999. godine neće naći na kioscima u svojem redovnom dvotjednom tempu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara