Prvi snijeg pao diljem Hrvatske, valovi nošeni burom odnijeli dio betonskog mosta na Braču

Prvi snijeg pao diljem Hrvatske, valovi nošeni burom odnijeli dio betonskog mosta na Braču

Pahuljice na Kamenu pored Splita. Foto: Zvonimir Terze/Crometeo

NAKON što je u ponedjeljak prvi snijeg padao ili pao u nizinama Hrvatske, snježne oborine iznenadile su u noći na utorak i dio Dalmacije.

Preko Jadrana se u noći s ponedjeljka na utorak, u izraženom sjevernom visinskom strujao, premještao vrtlog vlažnijeg zraka u višim dijelovima atmosfere, prenosi Crometeo. Zbog toga je u noći na većem dijelu Jadrana prevladavalo oblačno. Pretežno vedro je bilo samo u Istri.

Bura uzduž cijeloj Jadrana ima jake do olujne udare, a najjače puše podno Velebita gdje orkanski udari prelaze 120km/h. Najjači udar bure zabilježen je na tokom noći na Paškom mostu i iznosio je 145km/h.

Valovi odnijeli štandove u Supetru, bura vratila trajekt u Split

Veliki valovi nošeni burom danas su zapljusnuli rivu u Supetru na Braču i srušili sve štandove za prodaju suvenira, a neke od njih odvukli su u more, doznaje se u supetarskome Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD).

Valovi su srušili i dio betonskog mosta dugačkog oko 25 metara u blizini pošte na supetarskoj rivi, poznatog kao T-most, rekli su u supetarskome DVD-u.

Zbog jake bure u Bračkom kanalu, danas se s pola puta prema Supetru, s udaljenosti oko četiri i pol milje od obale, trajekt morao vratiti u splitsku gradsku luku, izvijestio je koordinator Jadrolinijina splitskoga plovnog područja Ante Mrvica.


Lepršanje pahulja u Splitu. Foto: Matko Kovačić/Crometeo


Snijeg je tijekom večeri prvo počeo padati na konavolskim brdima.

"Snijeg se spustio jako nisko, nošen olujnim udarima bure padao je do svega 100 metara nadmorske visine. Za sada ne stvara snježni pokrivač jer je temperature zraka nekoliko stupnjeva iznad nule. Ipak spremni smo intervenirati u slučaju jačih snježnih oborina", rekao je Mario Magud, zapovjednik DVD-a Gruda iz Konavola.

Padanje snijega zabilježeno je diljem južne Dalmacije, pa čak na Pelješcu i otoku Mljetu gdje je snijeg rijedak čak i usred zime.

Iza 22 sata snijeg je počeo padati na biokovskom području. Temperatura zraka se na biokovskom vrhu Svetom Juri tijekom noći spuštala do -10°C. Iako je u Makarskoj temperatura bila 4°C, bilo je to dovoljno da nekoliko sati pada umjeren, povremeno i jak snijeg. U Velikom Brdu snijeg se kratkotrajno zadržavao na podlozi.

Snježne pahulje zabijelile su i Omiš, Duće, Split i okolicu. Temperatura zraka na mosorskoj zvjezdarnici spustila se na -2°C, a u višim predjelima Mosora snijeg se počeo primati na tlu.


Snijeg propada i u Žrnovnici kod Splita. Foto: Rade Popadić/Crometeo


Slabog snijega bilo je tijekom noći na šibenskom i kninskom području.

Oborine su u Dalmaciji moguće i tijekom utorka, uglavnom na otvorenom moru, otocima i južnoj Dalmaciji. Zanimljivo je da će na našem dijelu Jadrana snijeg biti rijetka pojava tijekom utorka, što se ne može reći za talijansku stranu gdje će mjestimice pasti obilan snijeg.

Snijeg u Makarskoj. Foto: Toni Katić/Crometeo

Slavonija se zabijelila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je najveći dio studenog obilježila natprosječna toplina, ali lokalni i ekstremno obilne kiše, sam kraj mjeseca donosi nam prvi zimski prodor, prenosi Crometeo. Već je prethodnih dana prvi snijeg pao u mnogim planinskim predjelima Hrvatske, a kako je padao s južnim vjetrovima, vlage nije dostajalo, pa ga je tako na Dinari palo i do jednog metra. Odmicanjem ciklonalnog centra prema jugoistoku, preplavila nas je kontinentalna hladnoća podrijetlom sa Skandinavije i zapadne Rusije. Tako je naš dio Sredozemlje tijekom ponedjeljka bio uvjerljivo najhladniji.

Mnogi krajevi nizinskog dijela zemlje zabilježili su prve snježne pahulje ove jeseni, a u drugom dijelu dana ponegdje se stvorio tanak snježni pokrivač. Na Jadranu oborina nema, ali vrijeme obilježava jaka i olujna bura, a podno Velebita i Biokova bilo je orkanskih udara. U Makarskoj je bura načinila štetu lomeći grane i drveća.

Posvuda je osjetno zahladilo, no s obzirom na temperature od prethodnih dana, najviše je zahladilo na Jadranu i višem gorju. Prva postaja koja je ove jeseni u Hrvatskoj zabilježila temperaturu zraka nižu od minus 10°C bila je ona na Biokovu, podatke s te i drugih postaja u realnom vremenu možete pratiti na mreži meteoroloških postaja Pljusak.com.

Zanimljivo je da su se najviše dnevne temperature bilježile prethodne noći, u prvim satima ponedjeljka, a onda je od jutra uslijedio pad temperature koji traje i dalje.

Prvi snijeg u Osijeku. Foto: Ivan Baboselac/Crometeo

HAK: snijeg i zimski uvjeti otežavaju promet u Lici

Snijeg i zimski uvjeti otežavaju promet u Lici, pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, a za sve ostale obavezna je zimska oprema, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zbog olujne bure zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, D54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica i dionica Jadranske magistrale D8 Karlobag-Sveta Marija Magdalena.

Dionicom Jadranske magistrale D8 od Novog Vinodolskog do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na sljedećim dionicama u Lici: D1 Grabovac-Korenica-Gračac-Knin, D25 Korenica-Gospić-Karlobag, D42 Poljanak, D50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac, D52 Špilnik-Korenica, D217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo, D522 Udbina-Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj, ŽC5203 Brotnja-Dobroselo.

Za sav su promet zatvorene ceste ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i D218 Dobroselo-Mazin, zimski su uvjeti i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Otočca.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog radova, za teretna vozila zatvoren je granični prijelaz Ilok. Na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska od 7 do 17 sati promet je zabranjen za teretna vozila ukupne mase iznad 7,5 tona, zbog radova u Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na granični prijelaz Trnovec.

U prekidu su trajektne linije: Sumartin-Makarska, Stinica-Mišnjak, Stinica-Stara Novalja i Zadar-Silba-Mali Lošinj, katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Korčula-Hvar-Split i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, kao i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak. Prema otoku Pagu plovi trajekt na liniji Stinica-Stara Novalja (zbog radova u Prizni, ali trenutno ne plovi zbog vjetra).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara