Prvi udarni turistički vikend: Gdje ćete zapasti u gužvu i kolonu?

Prvi udarni turistički vikend: Gdje ćete zapasti u gužvu i kolonu?

Foto: Arhiva

PRVI vikend u srpnju bit će prema očekivanjima Hrvatskog autokluba prvi udarni turistički vikend, a gužve se u pravom smislu te riječi očekuju upravo danas i to tijekom cijelog dana.

Trenutno je pojačan promet na većini cesta i autocesta u smjeru mora, osobito na A1 između Zagreba i Bosiljeva, A2 Zagreb-Macelj, zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko, Krčkom mostu, Istarskom ipsilonu, Jadranskoj magistrali i trajektnim pristaništima, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 između Jastrebarskog i Karlovaca (34.km) u smjeru mora vozi se otežano u koloni. Na riječkoj obilaznici zbog prometne nesreće zatvoren je izlazni krak na čvoru Škurinje iz smjera Zagreba.

Normaliziran je promet na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica u smjeru Splita.

Za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t zabranjen je promet danas do 14 sati i u nedjelju, 06.07. od 12 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti D1.

Zbog radova zatvorene su ceste: D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek, D22 Možđenec-Sudovec, D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče, D57 Vukovar-Orolik, D205 Klanjec-Dubrovčan, D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica, ŽC Dubovica-Sveta Nedjelja i Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Pojačan je ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima Macelj i Metković. Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu, kolona je oko 2 km. Granični prijelaz Gunja otvoren je za osobna vozila, bicikliste i pješake, dok je autobusni promet i dalje zabranjen.

Tijekom cijele turističke sezone, a posebice vikendima, očekuje se pojačan promet na GP Metković. Savjetuje se vozačima da koriste i granični prijelaz Nova Sela koji je smješten na državnoj cesti D62 između Metkovića i Vrgorca, a na kojem nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. Od 13. lipnja do 14. rujna uvedena je dodatna katamaranska linija na relaciji Split – Hvar – Korčula. Polazak iz Splita održavat će se svakim danom u 9,15 sati, osim nedjeljom u 10,15, a povratak je predviđen svakim danom iz Korčule u 14,15 sati. Trajanje putovanja od Splita do Hvara je 1 sat i 5 minuta, a do Korčule ukupno 2 sata i 40 minuta.

Gužva i u susjednoj BiH

Ove subote u jeku turističke sezone ponovile su se ogromne gužve pa se u mjestu Doljanima kod Metkovića čeka više od sat i pol na prijelaz granice između BiH i Hrvatske, zbog čega su iz Auto moto kluba BiH pozvali na korištenje zamjenskih graničnih prijelaza.
Najveći broj bosanskohercegovačkih i stranih turista koji idu na Jadran najčešće koristi granični prijelaz u Doljanima jer se nalazi na najprometnijem magistralnom pravcu M-17 kroz BiH.

Zbog slabe označenosti i loše prometne povezanosti drugih graničnih prijelaza građani ih slabo koriste zbog čega se stvaraju velike gužve u Doljanima. Situacija se dodatno otežala od prošle godine kada je s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju drugi granični prijelaz u čapljinskoj općini u mjestu Gabeli izgubio status međunarodnog graničnog prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Auto moto kluba BiH preporučuje se vozačima koji putuju prema dubrovačkoj regiji da koriste granični prijelaz Trebimlja-Čepikuće između Ravnog i Slanog te Ivanicu između Trebinja i Dubrovnika. Istodobno, svima koji se kreću prema Makarskoj rivijeri ili sjevernije, preporučuje se prijelaz granice na prijelazima u Bijači, Crvenom Grmu, Orahovlju u Ljubuškoj općini ili Gorice u Grudama.

Iz Auto moto kluba BiH su izvijestili da je veća gužva na ulaz u BiH zabilježena na graničnim prijelazima u Gradiški, gdje se čeka oko 40 minuta, te u Orašju gdje je zadržavanje oko pola sata.

Gdje se sve očekuju gužve i kolone ovog vikenda?

Gužva se posebice očekuje na glavnim cestovnim pravcima, na autocestama A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. U Zagrebu, i to na zagrebačkoj obilaznici (A3), očekuje se pojačan promet tijekom cijelog vikenda i to u oba smjera.

Danas su u prijepodnevnim satima moguće i kolone uglavnom na naplatnim postajama, i to na Lučkom (A1), u oba smjera, na Svetoj Heleni (A4) i Zaprešiću (A2), na izlasku s autocesta i na Rugvici (A3). Vrhunac gužvi u odlasku očekuje se između 5 i 12 sati, a u povratku između 11 i 18 sati.

Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na Jadranskoj magistrali (D8) između Slanog i Trstenog, na D9 između Metkovića i Opuzena i na D25 između Bunića i Ljubova te se zbog toga i na tim područjima očekuju kolone i gužve.

Pojačan promet očekuje se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije, izvijestili su iz HAK-a.

Zbog europskog pograničnog režima ne očekuju se veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići). 

U povratku promet će biti gust u subotu, te u nedjelju popodne, posebice opet na prilazima Zagreba. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 koristi naplatna postaja Demerje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara