Pucnjava u Washingtonu: Broj poginulih popeo se na 12, jedan od napadača je ubijen

Foto: Guliver Image / Getty Images; Twitter / Tim Hogan @timjhogan

PREMA posljednjim informacijama broj žrtava u pucnjavi popeo se na 12. Medijima je to kazao gradonačelnik Washingtona Vincent Gray. U toj brojci nije uračunat ubijeni napadač. Prema izvještajima, pucnjava se dogodila oko 8.20 sati po lokalnom vremenu  u zgradi Zapovjedništva mornaričkih sustava koja se nalazi u bivšem brodogradilištu u Washingtonu.

Za napad su navodno bila odgovorna tri napadača od kojih je jedan ubijen. Policija traga za druga dva "potencijalna" napadača, javlja BBC. Prema informacijama CBS-a ubijeni napadač je 34-godišnji Aaron Alexis iz Fort Wortha u Teksasu. Jedan od dva "potencijalna" napadača je identificiran i ispostavilo se da nije povezan s napadom tako da sada policija traga za još jednom osobom.

Alexis je napad izveo jurišnom puškom AR-15, a kod sebe je imao i sačmaricu. Na sebi je nosio odjeću tamnoplave boje. Motiv ubojstva još nije poznat. Prilikom ulaska u kompleks nosio je iskaznicu Rollie Chance koji je vlastima kazao kako nije poznavao napadača.

"Zabrinuti smo jer su dva potencijalna napadača na slobodi i mi ih moramo locirati. Nemamo informacije koje bi nam govorile da su napadači vojno osoblje, no znamo da te osobe nose vojne uniforme", kazala je zapovjednica policije u Washingtonu Cathy Lanier prije no što je utvrđeno da jedna osoba nije sudjelovala u napadu, prenosi CNN.

Unutar kompleksa nalazila se Terrie Durham te u početku nije znala da li se radi o vježbi ili je u pitanju prava uzbuna. Ubrzo su je upozorili da što brže napusti zgradu. Ona je bila u grupi u kojoj je bio i Todd Brundidge koji kaže kako su vidjeli muškarca s puškom.

"Primijetili smo ga na kraju hodnika i potom smo se sakrili iza ugla te nakon toga čuli pucnjeve", kazao je Todd i dodao da je napadač uperio pušku u njih i opalio dva, tri pucnja.

Terrie je kazala kako je napadač bio predaleko da mu vidi lice, no bio je dovoljno blizu da vide kako diže pušku prema njima. Nakon pucnjeva uslijedila je velika gužva. Ljudi su padali, a dok su izašli iz zgrade počeli su se penjati preko zidova, piše CNN.

Nepotpune informacije

Od kada je priča dospjela u medije informacije o stradalim osobama bile su različite. Prvo se govorilo o tri ranjene osobe, a kasnije su se brojke mijenjale od izvora do izvora. Prvi izvještaji spominjali su samo jednog napadača da bi se kasnije pojavila informacija o tri naoružana muškarca. Pitanje je samo kako su ušli u taj kompleks kraj strogog osiguranja.

U ranijim izvještajima glasnogovornici policije i mornarice kazali su kako je napadač obučen u crno otvorio vatru i pritom ranio najmanje 10 osoba. Jedan od ranjenih je pripadnik lokalne policije, no još nije poznato odakle je drugi ranjeni policijski službenik, prenosi CNN.

Obama: Učinit ćemo sve da nađemo odgovorne

Oglasio se i predsjednik Barack Obama. Napomenuo je kako je ovo "još jedna masovna pucnjava". Kazao je kako se radi o "muškarcima i ženama koji rade svoj posao. štite sve nas".

"Oni su patrioti i svjesni su opasnosti koje im prijete u radu izvan zemlje. Danas su se susreli s nasiljem koje nisu očekivali kod kuće. Radimo sve u našoj moći da ulovimo one koji su odgovorni za ovaj kukavički napad", kazao je Obama.

Policija je zatvorila sve prilaze mjestu događaja. Letovi koji prelaze preko ovog dijela grada su odgođeni kako bi helikopteri mogli neometano pretraživati područje. Unutar nekadašnjeg brodogradilišta trenutno radi oko 3000 osoba, a tamo se nalazi administrativni centar američke mornarice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara