Puhovski: Neće biti dobro ako se Hrvati počnu pojavljivati u američkim kriminalističkim serijama umjesto Srba

Foto:  HRT (Arhiva)

MEĐUNARODNO - pravne implikacije današnje presude komentirao je analitičar Žarko Puhovski. Kakva god bila konačna presuda, idućih godinu i pol do dvije vrijedi ova i s time se mora živjeti, kazao je Puhovski...

 "Ostaje pravnom činjenicom presuda po kojoj je Hrvatska izvršila vojnu intervenciju u susjednu državu prema nalogu državnog vrha na čelu s hrvatskim predsjednikom i prema kojoj se u ime Hrvatske dogodio čitav niz teških povreda međunarodnog prava. Zločini su se događali u ime Hrvatske i hrvatstva, i to je ono što je, prema mojem sudu, za nas, za hrvatske građane moralni problem", analizira Puhovski.
 
Imamo sreću da je Bundestag prihvatio naš pristupni ugovor prije ove presude, dodaje Puhovski iako zaključuje da bismo i u suprotnom osigurali tu zadnju ratifikaciju za ulazak u Europsku uniju, mada puno teže. Međudržavni odnosi imaju svoju logiku, i tu Puhovski ne vidi probleme. Hrvatskoj bi se moglo dogoditi ono što se Srbiji događalo proteklih godina, upozorava Puhovski i citira srbijanskog redatelja Gorana Markovića koji je svojedobno izjavio da nema ni jedne poznatije američke kriminalističke serije koja barem u jednoj epizodi nije obrađivala zločin "groznog Srbina s Balkana".
 
"Ako se sada u takvoj funkciji počnu pojavljivati Hrvati to će ostati, u jednom dijelu kolektivnog i nesvjesnog, veliko opterećenje za Hrvatsku u svjetskom društvu, a ne u zajednici država", zaključuje Puhovski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara