Puhovski: Kolinda je napravila točno ono što je Milanović htio, ona sada igra za SDP

Puhovski: Kolinda je napravila točno ono što je Milanović htio, ona sada igra za SDP

Screenshot: HRT

U EMISIJI "Otvoreno" na HTV-u 1 večeras se govorilo o sukobu predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Milanovića putem medija i medijskih priopćenja. Grabar-Kitarović danas je u dva priopćenja izazvala velike polemike, prvo zatraživši ostavku premijera, a potom i objavljujući pismo u kojem nema ni govora o ostavci. U emisiji su kod Domagoja Novokmeta gostovali SDP-ov Peđa Grbin, HDZ-ov Željko Reiner i politički analitičar Žarko Puhovski.

Grbin je kazao kako je premijer jutros govorio o zajedničkim ovlastima predsjednika i premijera, o donošenju smjernica za sigurnosne službe u RH.

"Ni Milanović ni Josipović nisu smatrali da bi bilo ispravno u kampanji donositi smjernice, već su smatrali da bi to trebalo ostaviti za predsjednicu. Drugo što je premijer učinio bilo je da opetuje poziv Grabar-Kitarović da dođe na sjednicu Vlade i da je prati, bilo kada i u bilo koje doba. Treće je bilo Milanovićevo prihvaćanje njezine inicijative da se napravi posebna, tematska sjednica Vlade, na kojoj bi se razgovaralo o gospodarskim problemima. Ali sjednice Vlade nisu debatni klub, ne dobacujemo si loptu, mora se govoriti o točno određenim temama, tako da je premijer predsjednicu jasno pozvao da točno definira teme", rekao je Grbin.

Željko Reiner cijelu je priču oko antagonizma predsjednice i premijera vratio sve do izborne pobjede Kolinde Grabar-Kitarović.

Reiner: Predsjednica nije tek netko tko "smije" slušati sjednicu Vlade

"Cijela priča ima i svoj početak, ne možemo preskočiti to da je u izbornoj noći premijer zaboravio ili odbio čestitati novoizabranoj predsjednici. Istodobno, kad je izabran Cipras, taj čas mu je čestitao! A nije našao za potrebno da čestita izabranoj predsjednici svoje države... Počelo je s time, a nastavilo se s inauguracijom i njegovim ponašanjem na inauguraciji.

Predsjednica je odgovorila na nešto što je ispod svake razine. Ta ona nije netko tko samo "smije" slušati sjednicu Vlade, kao lijevo smetalo, a takav je bio ton. To nije odnos kakav je primjeren", upozorio je Reiner.

Politički analitičar Žarko Puhovski upozorio je na to kako se danas prenapuhuje jedna, u svojoj biti izmišljena tema.

Puhovski: Kolinda pomaže Milanoviću pred izbore

"Pogledajte svoj program, vi iz Otvorenog, do prije tri sata na teletekstu je stajalo da će se vaša emisija baviti drogama, a sada imamo izmišljenu temu koja je postala bitna. Nema nikakve kohabitacije. Sjetimo se da je Mesić onomad na sjednici Vlade bio prolazni gost kojega nitko nije slušao, a tako i ova predsjednica može doći, reći i otići.

Grabar-Kitarović se kao predsjednica države okomila na Milanovića, a time mu samo pomaže pred parlamentarne izbore. Ništa drugo Milanoviću nije trebalo, ovo je ono što želi. Njegova taktika je danonoćni sukob, u SDP-u su shvatili da je Karamarko u pravu i da ne možeš dobiti sve građane, ali da zato možeš okupiti svoje, to da.

Ona se ponaša kao predsjednica pola države, Titova bista je jedan primjer, napad na premijera je drugi. Pola Hrvatske hoće, pola neće. Nema ona šta tražiti ostavku, to ja npr. mogu tražiti od prijatelja jer je to moralno pitanje. Kada ona to napravi, izvan svojih ovlasti, to je nepoštivanje institucija, to predsjednica ne smije tražiti. Ovo je intimiziranje politike koje pomaže Milanoviću i SDP-u.

Grbin: Čekamo da se Kolinda počne ponašati kao predsjednica

"Sada imamo predsjednicu, čije su ovlasti jasne.

U kampanji je mogla govoriti kako je htjela, ali sad je drugačije, vratila je iskaznicu.

Milanović joj je na prvoj sjednici Vlade zaželio dobrodošlicu, a na inauguraciji joj je čestitao. Većina dužnosnika SDP-a joj je čestitala. Ona je naša predsjednica, oko toga nema dvojbe, jedino što tražimo je da se tako počne i ponašati", dodao je Grbin.

Reiner je pak istaknuo kako smatra da Grabar-Kitarović nije prekoračila ovlasti.

Reiner: Ako se postavite bahato, dobijete i takav odgovor

"Nije iskoračila iz ovlasti, ona ima pravo inicirati sjednicu Vlade. Ona apsolutno ima pravo inicirati sazivanje sjednice Vlade.

Kada se postavite bahato, dobijete i odgovarajući odgovor", napomenuo je HDZ-ov potpredsjednik Sabora.Puhovski je istaknuo kako predsjednica trenutačno igra na korist SDP-a.

"Ona radi jednoznačno kao igračica SDP-a, možda je prešla na drugu stranu, i to je moguće. Milanović nema drugu šansu osim ovakvih konfrontacija, i on sada kopira Karamarkovu strategiju .

Politički analitičar se potom osvrnuo i na to kako Tomislava Karamarka nikada nema u Saboru.

"Nikad nismo imali šefa opozicije kojega nema i koji ne postoji u Saboru", kazao je, na što mu je Reiner odgovorio kako "Milanovića, kada je bio šef oporbe, također skoro nikada nije bilo u Saboru" te kako je, kada ga se pitalo o razlozima izostajanja, Milanović kazao kako ga "bole prepone".

"Karamarko apsolutno ignorira Sabor. Da nema Keruma bio bi osoba koja se najrjeđe pojavljuje, ali ima sreće", dodao je Grbin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara