Puljiz: Povlačenje novca iz EU fondova je test za lokalne samouprave

Ilustracija: Arhiva

ZA RAZVOJ županija ključna je suradnja s nadležnim ministarstvima, rečeno je nakon Okruglog stola predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih župana u organizaciji Hrvatske zajednice županija koji je održan u sklopu Sajma županija na Velesajmu.

Kada je riječ o razvoju hrvatskih županija, nije problem novac nego suradnja s resornim ministarstvom, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić i zatražio da se mišljenje županija uvaži prilikom donošenja strateških dokumenata.

"Kada govorimo o operativnim programima za Europsku uniju, o novom Zakonu o regionalnom razvoju, o novom Zakonu o potpomognutim područjima, onda govorimo o nečemu što se direktno tiče hrvatskih županija i apsolutno želimo da u to budemo uključeni, ne zato da bismo komplicirali stvari, nego da bismo olakšali ministarstvu jer smo mi ti koji na tom terenu živimo i koji najbolje znamo sve probleme koji se tamo dešavaju.", rekao je Tolušić.

Država će sufinancirati projekte

Županije trebaju učiniti sve da iskoriste novac iz EU fondova dodao je pomoćnik ministra financija Miljenko Fičor i napomenuo da će država sufinancirati projekte za koje županije osiguraju novac iz EU fondova.

"Svi projekti koji budu realni, koji budu imali svu dokumentaciju potrebnu za pridobivanje europskih novca, imat će osigurana sredstva i u nacionalnom dijelu", kaže Fičor.

Istarska županija, Osječko-baranjska i Međimurska županija postižu najbolje rezultate u pripremi projekata, no mnoge su podbacile, istaknuo je zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz.

"Vidimo točno u jednom dijelu županija da nedostaje i dovoljno kapaciteta za razvoj projektnih ideja, ali i nedovoljan je angažman zaista tog javnog dijela, javne uprave, na pripremi projekata", izjavio je Puljiz.

Problem je u efikasnosti županija

Govoreći o decentralizaciji Puljiz je istaknuo da nije problem broj županija, nego njihova efikasnost, te dodao da će uspjeh u povlačenju novca iz EU fondova biti test za jedinice lokalne samouprave.

"EU fondovi će biti jedan fenomenalan test sposobnosti lokalne samouprave, da vidimo tko je zapravo sposoban iskoristiti ta sredstva a tko nije. I mislim da će to biti jedan pokazatelj oko koje lokalne samouprave imaju smisla a koje ne. Ako lokalna samouprava nije u stanju poboljšati standard svojih građana kvalitetnim projektima, onda se stvarno dovodi u pitanje smisao takve lokalne samouprave", rekao je Puljiz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara