Pupovac: Sabor treba usvojiti moratorij na ovrhe

Pupovac: Sabor treba usvojiti moratorij na ovrhe

Foto: Hina

NA POČETKU sjednice Sabora oporbene stranke zatražile su stanku zbog repova od prošlog tjedna. Riječ je o građanima koji su podizali kredite kod RBA zadruga.

Svoj prijedlog iznio je SDSS-ov Milorad Pupovac.
 
"Da Sabor usvoji zaključak, kojim će se proglasiti moratorij na ovrhe kako te ovrhe više ne bi stupale na snagu. Sabor bi trebao predložiti Vladi i HNB-u taj rizik da se istakne i da bude sastavni dio ugovornog teksta kako bi građani imali punu svijest o tome u koju vrstu rizika se upuštaju kada ulaze u različite kreditne aranžmane," kazao je Milorad Pupovac.

Branko Vukšić osudio je ponašanje RBA zadruga.
 
"One su sklapale ugovore po principu divljega zapada. Bez dozvole HNB-a. Umjesto da država zaštiti svoje građane, država je svoje građane prepustila divljim zvijerima. Pustila im je da padnu u škare onih koji su djelovali nelegalno," rekao je Branko Vukšić.

Šuker: Država ima sve poluge

Naknadna pamet je najskuplja pamet, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. Najavio je da će i ovaj petak predložiti zaključak kojim bi se onemogućilo djelovanje austrijskih stambenih zadruga te je pozvao zastupnike većine da ih podrže.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"A zašto to govorim? Iz jednostavnog razloga zato što država ima sve poluge. U ovom trenutku bez praktične izmjene bilo kojeg zakona da reagira da pomogne blokiranim građanima, što se tiče ovih zadruga," poručio je Ivan Šuker.

Ovo je isključivo problem pravosuđa, rekao je Šuker, a nadovezao se predsjednik Sabora Leko.
 
"Slažem se s time. Idem s time nešto što je stvar suda. Po mojoj ocjeni također mislim da su neovlašteno poslovali u Hrvatskoj. To je već drugi problem i da Sabor ne daje svoj sud. Budimo korektni i dozvolimo da djeluje sustav," rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Linić: Stanje na željeznicama samo opterećuje državni proračun

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. Riječ je o usklađivanju s europskim direktivama, kojima će se dalje poboljšati usklađivanje željeznica i njihova sigurnost. Naravno, oporbeni zastupnici iskoristili su priliku da kritiziraju stanje u HŽ-u. Slavko Linić poručio je da HŽ nastavlja trošiti državni novac na sporo restrukturiranje i to još od 1997.
 
"Kada onda gledate da je to već 15-ak godina ozbiljnog rada, a da je stanje na željeznici samo opterećenje državnog proračuna i potpuna nekonkurentnost koja jednostavno ne znači niti sigurnost niti veću konkurentnost naših gospodarstvenika, ali nažalost, niti sigurnost zaposlenih", rekao je Linić. HDZ-ov Goran Marić podsjetio je da je Vlada Zorana Milanovića čiji je Linić bio član počela svoju predizbornu kampanju vozeći se u vlaku..
 
"Ne da sustav nije spreman, on je ruiniran. Tko je nabavljao rezervne dijelove u stotinama milijuna kuna koji se ne mogu ugraditi? Tko je nabavljao nagibne vlakove a da pruge nisu odgovarajuće za njih. To je kao da smo nabavljali Boeinge a da imamo izgrađene heliodrome", rekao je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara