Pušači, pripremite se: Na cigarete ćete godišnje izdvajati dodatnih 1800 kuna

Foto: Arhiva

NA PROLJEĆE nas očekuje rast trošarina na cigarete do ciljane razine od 77 eura na 1.000 cigareta, piše Glas Slavonije.

U praksi će to značiti poskupljenje kutije cigareta do pet kuna, što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od oko 150 kuna, odnosno 1.800 kuna godišnje. Uz sadašnje cijene, prosječni pušač kroz godinu bi izdvojio 8.395 kuna.

Iz Vlade sva daljnja poskupljenja duhanskih proizvoda pravdaju usklađivanjem sa standardima u EU, ali i kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem koje skupo stoje državu. Svima je ipak jasno da se na ovaj način također krpa proračunski deficit.

Npr. oni koji puše filtar cigarete poznatog domaćeg brenda po cijeni od 23 kune za kutiju i tjedno na cigarete izdvajaju 161 kunu, nakon poskupljenja tjedno će izdvajati 196 kuna.

Oni koji su prešli na kupnju duhana tjedno troše oko 75 kuna, a nakon poskupljenja trošit će dodatnih 10 kuna. Sve to moglo bi dodatno aktivirati crno tržište cigareta i duhana.

Studija američkog Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja od 1980. do 2012. godine pokazala je da je Hrvatska je među deset zemalja s najvećom stopom porasta raširenosti pušenja u posljednje 32 godine.

Naime, 1980. godine naši su pušači pušili 19 cigareta dnevno i bilo ih je 897.300. Danas je u Hrvatskoj 1,022.700 pušača koji dnevno u prosjeku popuše 27,2 cigarete. Svakodnevno puši svaki četvrti Hrvat i svaki peti učenik 1. razreda srednje škole. Hrvatska je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi, odmah iza Mađarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara