Pusić: Ima hrvatskih vojnika koji su se priključili ukrajinskoj vojsci

Pusić: Ima hrvatskih vojnika koji su se priključili ukrajinskoj vojsci

Foto: FAH

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je danas da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

"Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se priključili ukrajinskoj vojsci", rekla je Pusić odgovarajući na novinarska pitanja prije sjednice vlade.

"To SOA prati, a zasad nema priključivanja paravojnim jedinicama, ali o tome smo cijelo vrijeme u komunikaciji sa SOA-om", rekla je Pusić.

Hrvati se bore isključivo na ukrajinskoj strani i isključivo u redovnoj vojsci, naglasila je Pusić, ali nije mogla reći koliko ih ima.

Hrvatski su mediji posljednjih dana pisali o tome da se nekoliko desetaka Hrvata priključilo Azovskom bataljunu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sjedištem u Mariupolju.

Postrojba odgovara ministarstvu unutarnjih poslova, a povezana je s ukrajinskom krajnjom desnicom. Pola sastava Azovskog bataljuna čine stranci.

Ostojić: Hrvati u ukrajinskoj vojsci ne čine kazneno djelo

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da sigurnosne službe raspolažu podacima o pojedincima koji se uključuju u borbe na strani Ukrajine.
 
"Prije svega treba reći da naše sigurnosne službe raspolažu određenim podacima o pojedincima koji se uključuju na strani Ukrajine, odnosno legitimne vlade Ukrajine. O podacima, brojkama ja nemam potrebe komentirati, o tome smo informirani, oni koji imaju pravo na takvu informaciju", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Na pitanje radi li se o kaznenom djelu, Ostojić je rekao da o tome nije riječ.
 
"Čim sam vam odgovorio na to da dobrovoljci pristupaju legitimnoj vladi onda ne čine kazneno djelo", rekao je Ranko Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara