Pusić: Južni tok nije od pretjeranog značenja za Hrvatsku

Foto: Hina

PLINOVOD Južni tok nema veliko značenje za Hrvatsku u usporedbi sa zemljama članicama EU-a kroz koje je predviđen njegov prolazak, izjavila je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Južni tok ne prolazi kroz Hrvatsku, dakle nema tranzita koji bi u ekonomskom smislu mogao biti zanimljiv, nego se razgovoralo o jednom odvojku, kojim bi se Hrvatska spojila na taj plinovod", izjavila je ministrica Pusić novinarima u Bruxellesu u odgovoru na pitanje da prokomentira prijepore oko izgradnje ruskog projekta Južni tok kroz zemlje EU-a.

"U našoj energetskoj strategiji, Južni tok nije od pretjeranog značenja. Naša energetska strategija uglavnom se zasniva na tri točke - LNG terminalu na Krku, istraživanju i iskorištavanju rezervi plina u Jadranu te Jadransko-jonskom plinovodu, koji bi bio odvojak transjadranskog plinovoda. To su naše tri ključne točke", rekla je ministrica Pusić.

Dodala je da je Hrvatska zainteresirana za potpisivanje trilateralnog sporazuma s Mađarskom i Ukrajinom o izgradnji dijelova plinovoda, kojim bi se plin dostavljao s Krka u Ukrajinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara