Pusić i Lagumdžija traže rješenje za Neum: "Most, ne most, tunel, nadvožnjak, podvožnjak, avioni, kamioni..."

Pusić i Lagumdžija traže rješenje za Neum: "Most, ne most, tunel, nadvožnjak, podvožnjak, avioni, kamioni..."

Foto: Neum.ba

U BRUXELLESU se poslijepodne održava drugi po redu trilateralni sastanak Hrvatska - BiH - Europska komisija o pitanjima povezanim s graničnim režimom između dviju zemalja, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prvi je sastanak na ovu temu održan u rujnu, nakon čega je u Bruxellesu dogovoreno da će Europska unija financirati predstudiju izvodljivosti koja bi trebala pokazati koje je najbolje rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske: zatvoreni cestovni koridor, trajekt ili most.

Da je to bila samo jedna od tema, izjavili su tada inoministrica Vesna Pusić i BH ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. "Most, ne most, tunel, nadvožnjak, podvožnjak, avioni, kamioni - to je svakako za neka kasnija vremena", rekao je Lagumdžija dok je Pusić poručila da je riješeno 75 posto stvari. "Od toga je jedno bilo pitanje prolaza kroz Neum. Bio je cijeli niz drugih pitanja, pitanje malograničnih prijelaza, pa prijelaza na kojima mogu prolaziti životinje", kazala je u rujnu Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roba biljnog i životinjskog podrijetla iz jednog dijela Hrvatske u drugi, preko BiH, trebala bi se prevoziti u zapečaćenim kamionima, a pečate će kontrolirati hrvatski carinici. Još se traži način na koji će se prevoziti roba iz BiH do luke Ploče i dalje u treće zemlje.

Ostojić s Radončićem o viznim olakšicama

Ministri Hrvatske i BiH u Dubrovniku će razgovarati o viznom režimu između dviju zemalja.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Dubrovniku će s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem razgovarati o nastavku primjene međuvladina Sporazuma između BiH i Hrvatske o viznim olakšicama.

Tema sastanka bit će nastavak primjene tog Sporazuma u dijelu koji se odnosi na priznavanje osobne iskaznice BiH kao dokumenta kojim će se moći prelaziti granica između BiH i Republike Hrvatske i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara