Pusić iznijela stajalište Hrvatske, ocijenila da sankcije Rusiji ne vode očekivanim rezultatima

Pusić iznijela stajalište Hrvatske, ocijenila da sankcije Rusiji ne vode očekivanim rezultatima

Foto: Hina

HRVATSKA smatra da sankcije protiv Rusije nisu svrha samima sebi nego trebaju dovesti do mirnog rješenja sukoba u Ukrajini, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvaska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Stajalište je Hrvatske da sankcije nisu svrha samima sebi nego da se od sukoba ratnih sukoba i sukoba niskog intenziteta dođe do rješenja u pregovorima i do provedbe sporazuma iz Minska. To se u ovom trenutku ne događa", rekla je ministrica Pusić po dolasku na izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Sastanak je sazvan zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, a na dnevnom redu je rasprava o produljenju već uvedenih sankcija protiv Rusije jer se približava datum njihova isteka te o mogućnosti uvođenja novog tipa sankcija i dodavanja dodatnih imena na popis sankcioniranih osoba.

Distanciranje Grčke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana da komentira najave da se nova grčka vlada distancira od zajedničkog stajališta, ministrica Pusić je rekla da tek treba vidjeti kako će se ponašati predstavnici nove vlade u tijelima EU-a. "Tek ću onda moći ocijeniti kakva je njihova pozicija", rekla je.

Po dolasku u Bruxellesu, prvom u mandatu, novi grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias izjavio je da Grčka "radi na uspostavi mira i stabilnosti i istodobno na izbjegavanju sukoba između EU-a i Rusije".

Grčki ministar financija Janis Varufakis objavio je u četvrtak na svom blogu da su mediji pogrešno interpretirali stajalište nove grčke ljevičarske vlade. Varufakis je napisao da se grčka suzdržanost oko zajendičke izjave odnosi na manjak konzultacija, a ne sankcije protiv Rusije.

> Proruski Cipras odbacio europsku izjavu o raketiranju Mariupolja

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a u četvrtak zatražiti od Komisije da pripremi novi krug sankcija protiv Rusije, koju optužuju za potporu proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara