Pusić naručila Vladin avion da dođe po nju: "Mi racionalno trošimo državni novac!"

Pusić naručila Vladin avion da dođe po nju: "Mi racionalno trošimo državni novac!"

Foto: Hina, Audio: Media servis

MINISTRICA Vesna Pusić danas je komentirala dolazak Vladinog aviona po nju i delegaciju u Ankaru. Kazala je da bilo ekonomičnije da dođe avion po njih, nego da prespavaju u Ankari i vrate se redovnom linijom. Prema nekim procjenama koje su se pojavile u medijima, to je proračun koštalo 120 tisuća kuna, odnosno 100 tisuća više nego da je delegacija prespavala u Ankari i ponovno se vratila redovnim letom.

"Tako je bilo najefikasnije vratiti se u Hrvatsku, a da se pritom ne spava još jedan dan u Ankari", rekla je.

Vladin avion, dodala je, sredstvo je koje se koristi za obavljanje posla, odnosno putovanja vezana uz vanjske i europske poslove.

"Puno puta sam koristila Vladin avion, jer je to moj posao, zato što je bilo najefikasnije doći, a ne spavati još jedan dan u Ankari. To je sredstvo koje koristi za posao, u prvom redu vanjske i europske, budući da se tu putuje i to je moj posao. Ja sam ministrica u tom resoru i za to to koristim", rekla je Pusić.

Drugačije mišljenje ima ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

"Mi se moramo ponašati u okviru situacije u kojoj se Hrvatska nalazi i to je jedini odgovor koji mogu dati",  poručio je Maras.

"Racionalno trošimo novac"

Index je oko korištenja aviona poslao upit i Ministarstvu Vesne Pusić. Evo što su odgovorili.

"Službeni zrakoplov Vlade namijenjen je službenim putovanjima.

Ministrica je bila u službenom posjetu Republici Turskoj koji je uključivao sastanke s ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom, ministrom za pitanja Europske unije Volkanom Bozkirom, s kojim je i potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva za pitanja Europske unije Republike Turske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u suradnji na području Europskih poslova, te s predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače ne postoji direktna linija Zagreb - Ankara, a kao što smo rekli u uvodu – službeni zrakoplov namijenjen je prijevozu za službena putovanja, a ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno je za provođenje vanjskih poslova. Uz ministricu su bile još 4 osobe.

Inače ministarstvo vanjskih i europskih poslova racionalno upravlja sredstvima iz državnog proračuna, što je i vidljivo u izvršenju državnog proračuna. "

Varga i Mrak Taritaš o korištenju službenog zrakoplova

"Potpredsjednica Vlade ima ovlasti sukladno svojoj poziciji u Vladi, i to ne bih komentirao", odgovorio je Varga novinarima na pitanje o korištenju aviona.

A u kojim bi to slučajevima koristila Vladin avion za službeno putovanje pojasnila je Mrak Taritaš.

"Vladin avion za službeno putovanje? U situacijama kada bi takva odlukam bila donesna na Vladi i kada bi zaista trebalo ići negdje gdje ide dosta članova Vlade ili nešto što je izuzetno bitno ili važno. Stvarno ste me zatekli s pitanjem" rekla je Mrak Taritaš.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako o cijelom slučaju nema dovoljno informacija. "Vjerujem da je sve sukladno zakonu", dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je, na upit novinara opravdava li postupak ministrice Pusić, kako nema razloga da on opravdava nečiji postupak.

"Potpredsjednica je sigurno imala razloga zbog kojih je koristila službeni avion", rekao je Ostojić koji bi, kaže, u situaciji da je to neophodno vjerojatno također koristio vladin zrakoplov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara