Pusić o razlazu s Čačićem: Nismo se čuli otkad je u zatvoru

Ilustracija: HTV

GOŠĆA današnje emisije Nedjeljom u dva bila je ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Komentirala je unutarstranačka previranja i pokušaje Radimira Čačića da preokrene neke regionalne ogranke na svoju stranu.

"Ta situacija traje, moglo bi se reći, već jedno tri godine, a intenzivnije godinu i pol. Stranka je na neki način bila na brisanom prostoru što se tiče svoje budućnosti i dileme između nečijih osobnih poteškoća i mogućnosti narodnjačkog projekta", rekla je te dodala da se nije čula s Čačićem otkad je otišao u zatvor.

O navodnom sastanku Čačića i Bandića: Neovlašteno zastupanje stranke stvarno nije prihvatljivo

"Mislim da je vrijeme za dati priliku mlađoj generaciji koja više i nije tako mlada. Mi smo u stranci dosta dugo šutjeli i nismo reagirali na različite napise o Čačiću. Bilo je stavova da je možda trebalo ranije reagirati, na neki se način to odgađalo, ali sada i stranci i javnosti treba poslati poruku da stranka ima vodstvo, raste i razvija se, ima pozitivan rejting, i važniji je projekt stranke nego nečiji osobni interesi", istaknula je.

Komentirala je i navode o sastanku Radimira Čačića s Milanom Bandićem koje je Bandić nedavno demantirao. Rekla je da "neovlašteno zastupanje stranke stvarno nije prihvatljivo".

Pusić je govorila o tome kako je Čačić kroz razne poluformalne ili neformalne sastanke vršio pritisak na lokalne i regionalne ogranke HNS-a, osobito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. "Bilo je rečeno da neće biti političkih istupa dok traje kazna i to bi po mom mišljenju bio neki normalan stav", dodala je.

"Trebao se udaljiti od javnosti, ali to se nije dogodilo"

Na pitanje hoće li Čačić biti isključen iz stranke, Pusić je rekla da tu odluku ne donosi ona, nego Predsjedništvo HNS-A, koje, kako ističe, još nije o tome razgovaralo. Ne vjeruje da će doći do raskola u HNS-u jer se ne radi o nekim naglim promjenama, nego o razilaženju koje se događa veći niz godina, iako su dugo vremena dobro surađivali. Istaknula je kako se ljudi s vremenom mijenjaju te dodala kako vjeruje da dramatični životni događaji tome mogu doprinijeti. "U nekim se situacijama, dok postoje efekti tragedije, možda bolje na neko vrijeme udaljiti od javnosti, ali to se nije dogodilo", rekla je.

Govorila je i o gospodarskim okolnostima te rekla kako hrvatskoj ekonomiji ne trebaju revolucionarni programi, nego revolucionarne provedbe postojećih programa koji su i u Europi pozitivno ocijenjeni.

Voditelj Aleksandar Stanković joj je skrenuo pozornost na činjenicu da Ured premijera troši dva milijuna više nego u vrijeme prošle premijerke, što Pusić nije znala.

Pitao ju je za komentar postupaka gradonačelnika Metkovića i Omiša koji su prodali službene automobile i stavili se na minimalac kako bi se solidarizirali s građanima i smanjili dugove u gradskim blagajnama. Pusić je rekla da uvijek pozdravlja solidariziranje i uštede. "S druge strane, nisam pristaša beznačajnih mjera koje zapravo nemaju efekta, kao da sad svi ministri idu na posao biciklima. To je čak pomalo posprdno. Ne treba pretjerivati, podržavati pretenciozno ponašanje i raskoš, ali stvari moraju normalno funkcionirati", rekla je.

Tužba za genocid

Voditelj ju je upitao o napretku u pregovorima o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije. "Treba provjeriti postoje li podaci o nestalima u Srbiji. Svakako treba otvoriti vojni arhiv, a to nije učinjeno", rekla je. Rekla je da se, kada govorimo o međusobnim tužbama za genocid, može pregovarati, ali da nestali su uvjet koji se neće zaobići. Ističe i kako vjeruje da njezin beogradski kolega Vrkić ima dobre namjere i u tom slučaju postupa u dobroj vjeri, ali da je to također pitanje političke volje i drugih okolnosti u Srbiji.

"Neću se kandidirati na sljedećim izborima za predsjednika stranke"

Na kraju je najavila kako očekuje da će HNS uskoro voditi nove generacije te na izravno pitanje voditelja odgovorila da se neće kandidirati na sljedećim stranačkim izborima za predsjednika HNS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara