Pusić primila Kurza, poklonio joj austrijski kolač: "Ovo je znak velikog prijateljstva"

Foto: mvep.hr

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz potvrdili su partnerske odnose i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije te najavili nastavak suradnje unutar Europske unije, u regiji i trećim zemljama. Sebastian Kurz, novi ministar vanjskih poslova Austrije je četiri dana nakon svog imenovanja izabrao Hrvatsku kao prvu vanjskopolitičku destinaciju.

"Austrija i Hrvatska imaju odličnu suradnju i dugu tradiciju odlične suradnje, ali u ovom trenutku imamo prigodu za novu energiju u našim odnosima i našem zajedničkom poslu, kako na području suradnje unutar EU-a, tako i u regiji i trećim zemljama", kazala je ministrica Pusić novinarima nakon susreta, izrazivši zadovoljstvo što je Kurz za svoj prvi posjet inozemstvu izabrao Zagreb.

Prema njezinim riječima, već ovaj prvi susret sa šefom austrijske diplomacije, "kao znak velikog prijateljstva između dviju zemalja", pretvorio se u radni posjet tijekom kojeg je dogovorena mogućnost da hrvatski diplomati budu u trećim zemljama smješteni u austrijskim diplomatskim predstavništvima, a pokrenuta je i inicijativa za trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Ministar Kurz je također istaknuo da su "snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa" glavni razlog da za svoj prvi posjet odabere upravo Hrvatsku te da je posjetom najmlađoj članici EU-a htio odaslati signal Bruxellesu da postoji velika vjera u Hrvatsku, ali i da i drugim zemljama u regiji treba biti omogućen pristup Uniji.

"Austriju i Hrvatsku veže snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa i zato sam ovdje došao četiri dana nakon imenovanja, a također sam htio odaslati i jasan signal Uniji", rekao je Kurz.

Kazao je da Austrija pozitivno gleda na odluku ministara vanjskih poslova EU-a da Srbiji dodijeli datum početka pristupnih pregovora s EU-om. Odluku da pregovori započnu 21. siječnja sljedeće godine nazvao je velikim danom za regiju i poručio da zapadni Balkan ostaje i dalje jedan od prioriteta austrijske vanjske politike.

I Josipović i Leko primili Kurza

Austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza primili su u petak u Zagrebu predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Ivo Josipović i s ministrom koji je za svoj prvi inozemni posjet odabrao Hrvatsku složili se kako to svjedoči o izvrsnim odnosima Hrvatske i Austrije, priopćeno je iz ureda predsjednika i Sabora.

Kurz, koji je dužnost u novoj austrijskoj vladi preuzeo početkom tjedna, rekao je da je odabrao Hrvatsku jer je želio posjetiti najmlađu članicu EU koju je Austrija kontinuirano podupirala u integracijskim procesima.

Josipović i Kurz razgovarali su o jačanju partnerskih odnosa, posebno gospodarskih i o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, stoji u priopćenju ureda Predsjednika.

"Hrvatsku i Austriju povezuju čvrsti mostovi, ne samo povijesni nego i gospodarski, kulturni, hrvatska manjina u Austriji, austrijska manjina u Hrvatskoj kao i sve veći broj austrijskih turista", rekao je Leko dodajući da službena hrvatska politika doživljava Austriju kao partnersku i prijateljsku zemlju.

Predsjednik Sabora nada se da će se uskoro riješiti jedino otvoreno pitanje za austrijske državljane kroz izmjene zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

"Hrvatska i Austrija usko su povezane, povijesno, gospodarski ali i međuljudskim vezama. Upravo stoga sam svjesno izabrao Hrvatsku za svoje putovanje i molim vas da to shvatite kao znak želje da se naša bliska suradnja nastavi", kazao je Kurz u razgovoru s Lekom.

Dodao je kako su austrijski poduzetnici zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, ali se žale na preveliku birokraciju i problem pravne sigurnosti, a Leko je uzvratio da je sigurnost investicija sve veća, pravosuđe neovisno o politici te da se radi na rješavanju problema zemljišnih knjiga, navodi se u priopćenju Sabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara